Raden av skandaler och konflikter bara fortsätter

Det går inte så bra för Svenska kyrkan i Visby och på Gotland. Ligger det mer sanning än man anar i Falstaff Fakirs ABC?

Ledare2022-02-01 19:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vattnet är ett farligt gift, vilket omger Visby stift. Så kan man läsa under bokstaven V i Falstaff Fakirs ABC (Axel Wallengren) från 1894.

Nu är det tämligen osannolikt att det är vattnet som är orsak till alla skandaler inom kyrkan i Visby. Hade vi levt för några hundra år sedan hade man kanske kunnat förklara det med en förbannelse av något slag och bränt en häxa för att åtgärda problemen.

Först hade vi mörkningen av prästen som utnyttjade minderåriga i sin roll som själavårdare. 

Sen välkomnades sagde präst tillbaka i ämbetet av domkapitlet.

I samband med denna händelse berättar prästen Patrik Ahlmark om en långvarig konflikt inom kyrkan på ön som utgår från vilken syn man har på kyrkan och dess utövande, och att det är denna motsättning som ligger till grund för både arbetsmiljöproblemen som fanns redan då, samt hur olika grupperingar agerar kring bland annat den avkragade prästen.

Domprost 1 får sparken efter många år av arbetsmiljöproblem.

Domprost 2 får sparken efter några månaders svåra arbetsmiljöproblem.

Biskopen avkragas efter att i ett par år haft ett utomäktenskapligt förhållande med en anställd.

Och allt är Inger Harlevis fel...

                                                                            *

Det som nu har hänt är smärtsamt för alla inblandade, allra mest så klart för den närmaste familjen. De flesta av oss lägger nog vår omtanke och empati hos dem.

För även om det strider mot vigningslöften att ha en utomäktenskaplig affär är det inte förbjudet att skilja sig som präst. Att ta ansvar för sina handlingar har i den meningen inget med löften till Gud att göra.   

För kyrkan som institution är skadan också allvarlig. Hade ansvarsnämnden tagit ett annat beslut hade frågan förvisso inte fått så stor uppmärksamhet utåt, men anseendet och tilliten internt i kyrkan hade skadats än mer av att det som hänt fick passera.

Det fanns helt enkelt inga andra alternativ för ansvarsnämnden än att förklara biskopen obehörig. Noteras ska att själva handlingen i sig bara är en del i beslutet, hur biskopen hanterat det hela har stor betydelse för beslutet.

Så nu står såväl Visby domkyrkoförsamling som Visby stift utan ordinarie ledare. Fortsättning lär följa.