"Länge höll sig Gotland väl framme men nu ser ni ut att tappa fart, vad beror det på? I Stockholm går det fortare, varför ligger ni efter?”
Jag vill börja med att påminna om att det här inte är någon tävling. Åtminstone inte mellan regionerna, även om nationella media ibland får det att framstå som så. Visst är det en kamp! Men kampen är mot pandemin, och den kampen utkämpar regionerna tillsammans.
I en idealisk värld skulle vaccinationsarbetet ske helt jämlikt, och vid varje given tidpunkt skulle regionerna ha exakt samma täckningsgrad i alla grupper. Många faktorer gör att det är svårt att bedriva detta arbete på exakt samma sätt i vårt avlånga land, men min uppfattning efter att ha träffat övriga vaccinsamordnare flera gånger i veckan det senaste halvåret är att alla verkligen försöker göra allt de kan (och mer därtill) för att arbetet ska ske så effektivt som möjligt.
Det handlar inte bara om att göra ett jobb tillräckligt bra, det handlar om liv och död, om att skydda invånare från allvarlig sjukdom och långvariga komplikationer. Invånare som kan vara våra vänner, släktingar, föräldrar, kollegor, grannar, människor vi känner och bryr oss om.
Så, hur går det då för Gotland? Jo, det går bra! Men går det inte snabbare i Stockholm? Nej, det gör faktiskt inte det. Regionerna har flera viktiga åtaganden i vaccinationsarbetet. Vaccinera skyndsamt är ett uppdrag, men vi ska också vaccinera utifrån prioriteringsordningen och där vidta åtgärder så att de som löper störst risk att drabbas av allvarlig sjukdom vaccineras först.
Och det är här matematiken kommer in. Om vi tittar på Stockholms täckningsgrad för personer 60 år och äldre, alltså de som löper störst risk att drabbas av svår covid-19, och jämför med Gotlands statistik så har Stockholm genomgående lägre täckningsgrad. De har inte en låg täckningsgrad! De har också lyckats vaccinera sina äldre invånare.
Men relativt sett har de likväl en lägre täckningsgrad än oss. Om Gotland hade haft samma täckningsgrad som Stockholm skulle vi ha haft 3 500 doser över, doser som skulle ha kunnat användas för att vaccinera yngre personer. 3 500 kanske inte låter så mycket, men om vi antar att omkring 85 procent av den (i sammanhanget) yngre befolkningen kommer att vilja vaccinera sig så skulle 3 500 doser räcka till gruppen gotlänningar 50-54 år.
Det betyder att vi också hade varit redo för att vilken dag som helst öppna upp för personer i 45-årsåldern. Från mitt perspektiv, och i min roll som vaccinsamordnare, är det viktigare att vi vaccinerar rätt grupper än att vi snabbt vaccinerar yngre.
Många stirrar sig blinda på dos 1-statistiken. Den är viktig! Givetvis. Vi vill att så många som möjligt får ett grundläggande skydd. Som vårdgivare har vi dock ett ansvar och skyldighet att ge en full vaccination, alltså två doser.
Två doser som ska ges med ett givet intervall. Det betyder att vi i vår distributionsplan behöver reservera vaccin för dos 2. Har vi under en period gett många personer en första dos kommer vi onekligen in i ett skede där alla dessa personer ska vaccineras klart. Gotland är den region som har högst andel färdigvaccinerade. 22,4 procent mot rikets 14,9.
Om vi ska fortsätta jämförelsen med Stockholm så ligger deras täckningsgrad för dos 2 på 11,1 procent. För den yngre person som väntar på sin första spruta så förstår jag att det är frustrerande att se jämnåriga få vaccinera sig på andra sidan vattnet. Samtidigt, om jag bodde på andra sidan vattnet skulle jag förmodligen vara irriterad över att inte få min dos 2…
Slutligen. Att jämföra regioners statistik är svårt. Det finns många potentiella felkällor, och därtill faktorer som gör att jämförelserna inte alltid blir rättvisa. Till exempel får de flesta regioner sitt vaccin levererat på måndagar, medan Gotland får sitt vaccin på onsdagar och torsdagar.
Det gör att många regioner kan använda sitt vaccin samma vecka som det kommer, medan vi vanligtvis använder vårt vaccin nästkommande vecka. Det här påverkar förstås också möjligheten att jämföra täckningsgraden, då vi av logistiska skäl som vi inte rår över hamnar statistiskt efter.
Ni som bor här på ön vet att storm och sjögång emellanåt tvingar rederiet att ställa in turer. Det har hänt att vårt vaccin av just den anledningen har blivit försenat. För att inte inblåsta båtar och förseningar ska drabba den enskilde vill vi helst ha en liten buffert i frysen, så att vi klarar oss en dag eller till och med två.
Jag kan intyga att vi som driver vaccinationsarbetet sliter för att alla ska få sin vaccination fortast möjligt. Det betyder att vi säkrar att vi kan vaccinera i takt med att vaccinet kommer in, och mer kan vi inte göra. Vaccinfördelningen är det inte vi som styr över. Ytterst är det EU-avtal som reglerar hur mycket vaccin Sverige får, och Folkhälsomyndigheten ansvarar sedan för att fördela vaccinet till regionerna.
Om du vill göra någonting för att underlätta för oss så kan du göra följande: prioritera de tider du får för vaccination och ta båda doserna på samma ställe. Vi har fullt upp med den administration och logistik som arbetet med skakkänsliga vaccin med kort hållbarhet i flerdosförpackningar innebär, vi behöver inte fler utmaningar.
Tack!