UPPLÅST KRÖNIKA: Vad har du för frågor om pandemin?

Intresset för coronapandemin är aldrig sinande. Dagligen intervjuar vi olika personer om covid-19 – nu är det er tur att ställa frågor om pandemin till experterna.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-11-20 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En stor tjusning med att vara journalist är att man aldrig riktigt vet hur arbetsdagen kommer att se ut och vad man kommer att få rapportera om. Sedan tidigt i våras har den delen av jobbet verkligen förstärkts och ställts på sin spets.

Nyheterna avlöser varandra och jag kan knappt minnas senaste gången jag skrev en artikel som inte direkt eller indirekt hade med coronapandemin att göra. I princip alla delar av samhället berörs, såväl sjukvården som näringslivet och den enskilde.

Precis som för alla andra vet vi aldrig vad den här dagen, eller timmen, kommer att bjuda på för nyheter. Nya fall, råd och restriktioner kommer på löpande band och vi finns till för att förklara och hjälpa er att orientera er i det stora informationsflödet.

Nyligen träffade jag en före detta smittskyddsläkare som under pandemin hjälper Region Gotland att smittspåra, och därmed dagligen pratar med gotlänningar som har testat positivt för covid-19. Hon var så imponerad över vilket ansvar alla tar, och också över hur pålästa majoriteten är om viruset och hur den enskilde ska bete sig om man smittas.

Att det finns ett stort allmänintresse för pandemin märker vi tydligt. Vi slutar inte förvånas över den stora nyfikenhet och det engagemang som finns. Ibland har vi tänkt att våra läsares behov borde vara mättat snart, men än så länge ser vi inga tecken på det. Egentligen är det inte alls konstigt eftersom viruset påverkar allas våra liv på olika sätt.

Därför vill vi på GA nu ge läsarna chansen att ställa sina frågor till de experter vi journalister pratar med i princip dagligen. Vi vill veta vad du har för frågor som rör coronapandemin. Kanske är du förälder till barn i skolålder och undrar något, anhörig till någon på ett äldreboende eller har frågor gällande sjukdomen, provtagning eller vården. Oavsett vad så ta chansen och skicka dina frågor till redaktion@gotlandsallehanda.se eller via GA:s Facebooksida. Vi vill ha dem senast tisdag 24 november. Därefter tar vi med oss dem till en frågestund med smittskyddsläkare Maria Amér, socialdirektör Marica Gardell och skoldirektör Torsten Flemming. Resultatet kommer inom kort att presenteras i Gotlands Allehanda och på Helagotland.se.

Tills dess, ta hand om er och varandra!