Åklagare fick hembesök – polis utreder misstänkt brott

Polisen utreder misstänkt brott efter att någon eller några personer åkt hem till åklagare Mats Wihlborg natten till torsdagen. En förundersökning har inletts, men polisen är tystlåten om vad som inträffat.

6 oktober 2016 14:58

Åklagaren Mats Wihlborg har fått hård kritik, främst från högerorienterat håll, efter onsdagens beslut att släppa de fem män, som varit på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt, på fri fot.

Männen är fortsatt aktuella i utredningen – men Mats Wihlborg menade att det inte skulle gå att få männen häktade.

Natten till torsdagen fick Mats Wihlborg besök vid sin bostad, som han delar med hustrun Susanne Wihlborg, även hon åklagare. Polisen är förtegen om utredningen och vill inte berätta om vad som har hänt eller om hembesöket har någon koppling till utredningen kring den misstänkta våldtäkten.

Mats Holst, chef för utredningssektionen vid polisen, bekräftar dock att en förundersökning om misstänkt hemfridsbrott, alternativt förgripelse mot tjänsteman, har inletts.

– Det kan finnas flera brottsrubriceringar. Men det här är vad som gäller just nu. Vi har ingen frihetsberövad i utredningen, säger Mats Holst.

Hur ser du på att någon eller några gjort hembesök vid en åklagare?

– Om vi pratar om det i generella termer är det väldigt allvarligt att man på något sätt försöker påverka rättsväsendet. Det här är naturligtvis allvarligt om det är det som är syftet, säger Mats Holst.

Helagotland.se har varit i kontakt med åklagare Mats Wihlborg som inte vill kommentera ärendet i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa