Aktivister omringade och skrämde jakthund

Polisen fick vid flera tillfällen under lördagen besöka Räv-SM för att medla mellan jägare och jaktmotståndare. En av de tävlande hundarna omringades och skrämdes av en grupp aktivister. "Ingen räv blev lika skärrad".

11 februari 2017 14:51

Räv-SM har pågått på Gotland under fredagen och lördagen. Enligt polisen har det uppstått en del munhuggeri mellan jägare och jaktmotståndare och polisen har vid minst tre tillfällen varit ute för att medla mellan parterna.

– De håller på och tjafsar och så där, konstaterar Pia Persson, stationsbefäl vid Gotlandspolisen.

Några handgripliga sammandrabbningar har dock polisen inte fått kännedom om.

– Men det har varit ett försök till misshandel och något ofredande, säger Pia Persson.

LÄS ÄVEN: Maskerade aktivister till attack mot domare

Erik Jonsson är SM-värd för tävlingarna och berättar att motståndare hade angripit en hund under tävling i Garda på lördagen.

– En hund blev omringad av en grupp aktivister som blåste i trumpet och skrek åt henne. Hon blev rädd och bröt sitt prov och sprang tillbaka till husse. Hon var skärrad, men kunde starta igen senare. Jag tror inte att någon räv blev lika skärrad som hon, säger Erik Jonsson.

Han är upprörd över att motståndarna ger sig på hundarna.

– De får gärna demonstrera och säga sin åsikt, men då ska de gå på oss människor som kan påverka, inte hundarna.

Hundarna är utrustade med gps för att ägarna ska kunna följa hundens rörelser, men tyvärr kan även andra spåra gps:en.

– När hon startade om gick räven ner i lyan när hon hade tolv minuter kvar på provet. Hon låg tvåa i går så den hundägaren är nog jätteledsen kan jag tro, säger Erik Jonsson.

Natten till fredag utsattes flera bilar för sabotage då bland annat däck tömdes på luft. För att hindra liknande incidenter ordnade deltagarna bevakning vid hotellet under natten.

– Det kom ett antal maskerade personer, men de hann inte utföra något och det är ingen som vet vad avsikten med besöket var. De vände och gav sig i väg när deltagarna gick ut på trappan, berättar Erik Jonsson.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa