På onsdagen avslutas rättegången mot den gotländske man som misstänks för att ha utsatt så många som 80 barn för olika sexbrott via nätet. Under den sista rättegångsdagen hade åklagaren Susanne Wihlborg kallat kriminologen Nina Rung, som under flera år även arbetat med att utreda sexuella övergrepp mot barn. Under förhöret berättade hon bland annat om hur barn påverkas av den här typen av brott, och att barn som utsetts för övergrepp via nätet ofta får mer problem senare i livet än barn som utsätts för övergrepp ”offline”.
– Många får sämre psykisk och fysisk hälsa, och den stora anledningen är den stora osäkerheten över vad som händer med materialet, alltså bilderna och filmerna där de själva medverkar. De vet inte hur många som tagit del av det, och de har inte själva kontroll över materialet. Övergreppet tar med andra ord inte slut även om kontakten med gärningsmannen upphör, säger hon.
Under rättegången berättade Nina Rung att barn mellan 12-14 år, vilket många av de utsatta barnen i målet var när de var i kontakt med den misstänkte gärningsmannen, är extra utsatta och tillgängliga.
– Det är en väldigt svår tid för barn när det gäller identitet och självkänsla, och det finns stora sårbarhetsfaktorer. De behöver bekräftelse, och det är enkelt för en gärningsman att bli en ”vän på nätet”.
Enligt Nina Rung finns en stor risk för att den misstänkte gotlänningen återfaller i liknande brottslighet om han inte får långvarig behandling.
– Jag ser absolut en stor risk för fortsatt brottslighet i och med att han har ändrat sitt beteende över tid. Från att först onanera inför barnen vill han nu även att de ska vara aktiva och posera och skicka bilder och filmer. Jag anser att återfallsrisken för den här mannen är hög.
Under onsdagseftermiddagen kommer åklagare Susanne Wihlborg samt målsägandebiträden och försvarsadvokat att hålla sina slutpläderingar.