Försvaret om olyckan på Tofta skjutfält

På onsdagskvällen skadades en man i 30-årsåldern under en skjutövning med granatgevär på Tofta skjutfält. Försvarsmakten kan inte berätta hur olyckan gått till, men man utreder det hela som en allvarlig arbetsolycka. "Han är kvar på sjukhuset", säger Anne-Lie Sjögren.

8 november 2018 11:55

Det var i samband med en skjutövning med granatgevär på Tofta skjutfält på onsdagskvällen som en man i 30-årsåldern skadades allvarligt efter att ha träffats av någon form av splitter. Under torsdagsförmiddagen kunde Försvarsmakten berätta att man skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket gällande allvarlig arbetsskada, och att man just nu utreder hur olyckan kunde inträffa.

– Det vi vet är att en av våra anställda fått någon form av splitterskada när han befunnit sig bakom ett granatgevär under en övning på Tofta skjutfält. Exakt hur det har gått till håller vi på och tittar just nu, så det kan jag inte svara på, säger Anne-Lie Sjögren, informationschef på Skaraborgs regemente.

Har någon form av fel begåtts eftersom någon befunnit sig bakom granatgeväret när det avfyrats?

– Jag vill inte alls säga vilken typ av fel som eventuellt kan ha begåtts eller inte. Vi har lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket och ska titta på varför han befann sig där bakom.

LÄS MER: Allvarligt skadad vid skjutövning på Tofta skjutfält

Den skadade mannen är en anställd officer som tillhör Stridsgrupp Gotland. Han är dock anställd av Skaraborgs regemente tills stridsgruppen formellt förs över till Gotlands regemente vid årsskiftet 2019-2020. Vid olyckan fick han splitterskador i ansiktet och på kroppen och fördes med ambulans till Visby lasarett.

– Han var vid medvetande när de larmade ambulans, och han kunde själv hjälpa till när de tog in honom i ambulansen. Jag har ingen uppdatering om skadeläget just nu, utan det jag vet är detsamma som ni skrev i går, nämligen att det var allvarligt med inte livshotande. Han är kvar på sjukhuset och genomgår undersökningar, säger Anne-Lie Sjögren.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg