Hotet mot Visbys skolor

Ett allmänt hot mot skolor, inte bara på Gotland, florerade i sociala medier under fredagsförmiddagen.

23 oktober 2015 10:04

Klockan 09:06 på fredagsmorgonen publicerades ett hot på det sociala bildforumet 4chan. Hotet löd: "hade inte gått till skolan om jag var ni idag visbybor, har vapen med mig, den som överlever vinner". Detta var inte riktat mot någon specifik skola men innehöll en bild på Wisbygymnasiets skolområde.

Eleverna på både Wisbygymnasiet norr och söder uppmanades under en stund att inte gå ut eller in i skolbyggnaderna. Polis larmades ut till flera skolor. Strax efter tolv kom ett pressmeddelande från Region Gotland där det klargjordes att inga skolor behöver stänga. Trots det valde flera av Visbys skolor att skicka hem sina elever.

Nedan kan du läsa rapporteringen från de dramatiska timmarna på förmiddagen:

12:10: Med anledning av förmiddagens hot skriver polisen på sin hemsida: "Efter händelsen i Trollhättan har det förekommit olika former av hot mot andra skolor i Sverige. Polisen tar alla hot på stort allvar och sätter in trygghetsskapande åtgärder vid behov."

– Vi tittar på vilka åtgärder som vi behöver vidta, det kan till exempel handla om utredningsåtgärder för att säkra bevis, eller trygghetsskapande åtgärder, säger Martin Lundin på polisens nationella operativa avdelning.

Polisens nationella avdelning spårar just nu det inlägg där hotet framfördes mot Visby skolor.

Eftersom hotet är allmänt hållet bedömer inte polisen att några skolor behöver stänga men beslutet är rektorernas (se nedan).

11:35: Alf Nilsson, chefen för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, säger att man nu går ut med ett meddelande till alla föräldrar och elever om vad som har hänt. Han säger att varje enskild rektor sedan får ta beslutet om respektive skola ska hålla stängt under dagen. Han poängterar att det i så fall inte är utifrån hot som man stänger en skola utan på grund av att oron bland elever, lärare och föräldrar är så påtaglig att det är svårt att bedriva undervisning.

Alf Nilsson säger också att cirka 30 andra skolor runt om i Sverige har fått liknande hot under fredagen

11.01: Enligt uppgifter från lärare på Wisbygymnasiet är polis på plats även på Solbergaskolan. Dagens hot var inte riktat specifikt mot Wisbygymnasiet. Polisen bekräftar att man har patruller på fler skolor än Wisbygymnasiet. Hotet var allmänt hållet och därför bevakar man fler skolor, säger polisen.

– Alla tillgängliga resurser jobbar med det här nu, säger vakthavande.

Brottet är rubricerat som olaga hot. Det finns ingen misstänkt gärningsman.

– En del av den förundersökning som nu är inledd handlar om att hitta källan till hotet som kom via nätet.

Även grundskolan Atheneskolan i Visby stänger och skickar hem sina elever. Dessutom har Guteskolan i Visby skickat hem sina elever.

Enligt uppgift från en förälder uppmanas eleverna på Wisbygymnaiset norr att stanna kvar i byggnaden.

På Wisbygymnasiet söder har alla fått lämna byggnaderna och gå hem. Rektorn för Desideriagymnasiet meddelar dock att man låter eleverna där stanna kvar på skolan.

10.35: Nu har eleverna fått lämna skolan. Många är oroliga.

Simon Vernersson, en av eleverna på skolan, berättar att han kring 10.30 fick beskedet att de skulle utrymma skolan och gå hem.

– Det känns jäkligt konstigt. Vi fick reda på det här med hotet nyss, och det känns bra att det tas på allvar med tanke på vad som hände i Trollhättan i går, säger han.

Hur är stämningen bland eleverna?

– Det är rätt så chockartat. Lite läskigt är det ju.

På sociala medier florerade under fredagsmorgonen ett hot som enligt de första uppgifterna till Helagotland.se var riktat mot Wisbygymnasiet.

Polisen larmades till gymnasiet 9.30. Dörrarna hölls låsta för att ingen skulle gå ut eller in i skolan.

Tidigare:

Så här sa chefen för gymnasieverksamheten strax efter att skolan larmade.

– Jag har precis fått reda på det här, för ett par minuter sedan. Jag diskuterar just nu med Anders Johlby, skoldirektör, och säkerhetsansvarig om vad vi ska göra, säger Alf Nilsson, chef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Enligt Helagotland.se:s fotograf Dennis Pettersson som är på plats, får ingen komma in eller ut.

10.17:

– Vi har vetat om det här en timme nu och vi är rädda, vi vet inte vad som händer. De har låst dörrarna så ingen kommer in men vi får inte gå ut, säger William Viberg, som går i tvåan.

Han fortsätter:

– Vi sitter i korridoren, Några gråter. Så här dagen efter det som hände i Trollhättan så är man extra orolig. Vi tar det på stort allvar.

– Det hände i lilla Trollhättan så varför skulle det inte kunna hända här, säger han.

William Viberg har kontaktat sina föräldrar.

Enligt William hade någon eller några redan i går klistrat upp klistermärken från den högerextrema organisationen Nordfront på flera stället på skolan. Den uppgiften har inte bekräftats av polisen.

En annan elevs mamma hör av sig till Helagotland.se. Hon fick SMS från sonen:

"Vi har låst klassrummet, verkar inte vara så allvarligt...", skrev han.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg, Anna Sofia Hakeberg, Mona Staflin, Dennis Pettersson, Markus Engstrand