HYLLAS: De stoppade potentiell storbrand på Fårö

Brandmästaren Joakim Nyman hyllar värnet på Fårö efter deras insats under söndagen. "Deras jobb var avgörande för hela insatsen", säger han.

15 maj 2018 10:57

Räddningstjänsten lyckades under söndagskvällen släcka en markbrand på 100 gånger 150 meter vid Marpes på västra Fårö. Totalt var det nio enheter som var med i släckningsarbetet. Brandmästaren Joakim Nyman väljer nu att hylla det räddningsvärn som finns på Fårö och det arbete som de gjorde i samband med bekämpandet av branden. Värnet har en släckbil, men ingen beredskap och därmed finns det heller inget krav på inställelsetid.

– Det var riktigt nära att det blev en stor brand på Fårö. Men de som är inom värnet på Fårö är väldigt lojala och de kom väldigt många. De kan sin ö och de vet hur de ska ta sig ut till platserna. De var då ganska många och gjorde att de kunde få ut väldigt mycket mer vatten per minut än vad man kanske kan förvänta sig, säger Joakim Nyman.

Han säger att deras arbete var det som avgjorde att branden inte blev större än vad den nu blev.

– De gjorde ett riktigt bra arbete de första 15 minuterna. Deras jobb var avgörande för hela insatsen och sedan hade vi tur att det inte blåste så mycket på kvällen där. Deras arbete förtjänar att lyftas fram, säger Joakim Nyman.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid