Att anmälningarna om klotter på Gotland har ökat de senaste åren är känt sedan tidigare. Så sent som för två veckor sedan skrev GT en artikel om problematiken, där statistiken talade om en ökning på fem procent mellan år 2016 och 2017. Kanske är dock problemet på väg att bli ännu större än så. Roger Nyd är förundersökningsledare på Polisens Kontaktcenter, PKC, där många av anmälningarna hamnar, och han berättar att han reagerat på det ökande antalet klotteranmälningar den senaste tiden.
– Det fick mig att kolla lite hur det sett ut de tre senaste månaderna, från den 1 december fram till den sista februari. På den tiden har vi fått in 200 anmälningar om klotter, vilket kan jämföras med samma månader förra året då 35 anmälningar gjordes. Det är ju en anmärkningsvärd ökning, säger Roger Nyd.
Går man tillbaka ytterligare ett år, och ser på perioden 1 december 2015 till 28 februari 2016 så var siffran 12 anmälningar.
Under hela 2017 anmäldes 322 fall av klotter på Gotland, men fortsätter anmälningarna att strömma in i samma takt under 2018 som under årets första månader tyder mycket på att den siffran kommer att överskridas med råge.
Vad beror den enorma ökningen på tror du, Roger?
– Det behöver ju inte vara ett stort antal personer som håller på, utan förmodligen är det en liten krets gärningsmän som är väldigt aktiva just nu.
LÄS MER: Polisen efter brottsvågen: "Vi behöver bevis"
Roger Nyd berättar att just klotter är svårt att utreda, och att PKC oftast lägger ned ärendena på en gång om det inte finns några speciella tips i anmälan. Detta trots att gärningsmännens signaturer, så kallade "tags" sparas i polisens register.
– Rent generellt är det svårt att hitta gärningsmännen om man inte tar dem på bar gärning. Det är dock viktigt att påtala att polisområdet kan välja att öppna ärendena igen även om vi på PKC har lagt ned dem.
Klotter är klassat som skadegörelse, vilket oftast leder till böter. Det kan dock gå ännu värre än så om de skyldiga åker fast.
– Handlar det om grov skadegörelse kan det bli tal om fängelsestraff. Klottrar man på ringmuren klassas det till exempel som grov skadegörelse, eftersom det är ett världsarv, säger Roger Nyd.