"Enligt åtalet har mannen bland annat slagit henne med knytnävarna i ansiktet och på kroppen, sparkat henne på revbenen, dragit henne hårt i håret, tagit strypgrepp"
LÄS MER: Misstänks för långvarig misshandel av hustrun
"Mannen ska vid "ett stort antal tillfällen" ha misshandlat sambon genom att bland annat kasta saker på henne, släpa ut henne ur bostaden, slå och sparka henne samt vid vissa tillfällen även låsa ut henne, oavsett årstid. Vid ett av dessa tillfällen, i mars, ska han ha hällt kallt vatten på sambon innan han kastade ut henne ur bostaden i de blöta kläderna."
LÄS MER: Misstänks för att ha misshandlat och låst ute sambon
"19-åringen ska bland annat vid flera tillfällen ha slagit sin partner i huvudet och ansiktet, knuffat och kastat omkull henne samt tagit strypgrepp."
LÄS MER: 19-åring åtalas för grov kvinnofridskränkning
Citaten ovan är från tre av de misstänkta fall Helagotland.se har skrivit om sedan slutet av december. Under den senaste tiden har det suttit flera frihetsberövade misstänkta för den här typen av brott på Gotland. Det bekräftar både förundersökningsledare Magnus Frank och hans chef Mats Holst.
Men om den här typen av brott har ökat eller om fler vågar anmäla är för tidigt att säga.
– Det har varit flera fall nu men om det är en tillfällighet eller om det ökar har vi inga siffror på, säger Mats Holst.
Brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning innebär att kvinnan blivit utsatt för upprepade fyskiska och/eller psykiska kränkningar. Den typen av brott hör till gruppen brott i nära relationer. De brotten har ökat på Gotland med åtta procent om man jämför november 2016 med samma månad 2015.
Och när Mats Holst jämför med längre bak i tiden är känslan att anmälda brott i nära relationer tydligt har ökat. Det är dock fortfarande svårt att uttala sig om det beror på att brotten blivit fler eller om fler kvinnor helt enkelt vågar anmäla i dag.
Mats Holst är nöjd med att de haft fler frihetsberövade än vanligt den senaste tiden. Det är ett tecken på att brotten kan klaras upp och att skyldiga personer kan straffas.
– Det är alltid väldigt tillfredsställande när man kan gå i mål med de här ärendena. De personer som anmäler är väldigt utsatta och många gånger har de varit utsatta för det här under en lång tid, säger Mats Holst.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.