Solen skiner och vad passar inte bättre än en promenad längst stranden? Det var vad en fotgängare tänkte under onsdagen i Östergarn. Vad personen nog inte räknande med var att hitta ett misstänkt militärt objekt.

Inringaren beskriver objektet som en granat och polisens regionledningscentral uppger att det eventuellt rör sig om en rökgranat med fosfor. Polisen vid Gotland har spärrat av ett område runt objektet som ligger längst kusten. Det finns inga byggnader i närheten men objektet behandlas som möjligen explosivt.

– Det är jättebra att man kontaktar polisen. Ta bild på objektet och skicka till oss. Rör absolut inte den, säger Patrik Romehed, stationsbefäl på Gotland.

Polisen vid Gotland har nu skickat bilder på den misstänkta granaten till nationella bombgruppen. De är i samtal med marinen gällande hur man ska gå vidare. Enligt polisen vid Gotland finns det planer på att desarmera granaten eller att utföra en säker sprängning. Om det går att göra på plats är i nuläget oklart.

– Arbetet har gått bra, säger på Patrik Romehed.

Eftersom den misstänkta granaten var ett så kallat sjöfynd så hamnade den inom försvarsmaktens ansvar. De har undanröjt föremålet men det är oklart om de sprängde det på plats eller tog det med sig för att förstöras någon annan stans.