Sedan januari 2018 har polisen i region Stockholm Nord arbetat med att snabbare lagföra lättutredda brott. Uppdraget kommer från regeringen och syftet är att korta processen mellan brott till fällande dom.
Nu utvidgas projektet till polisen i Stockholm Syd och City samt Gotlands tur.
– Vi har förberett oss under hösten och i onsdags morse gick startskottet, berättar Johanna Åström, chef för utredningssektion på Polisen på Gotland.
Polisen ska redan på brottsplatsen samla in rätt uppgifter, meddela bötesbelopp eller ange datum för tingsrättsförhandling. Via telefon ger en jourhavande förundersökningsledare stöd för att se till att rätt uppgifter samlas in.
Det nya arbetssättet omfattar inte alla ärenden, utan endast brott av lättare karaktär; stölder, snatterier och ringa narkotikabrott bland annat. Målsättningen är att det inte ska dröja längre än två till sex veckor mellan brott och dom.
– Förhoppningen är det ska bli klart snabbare och dessutom slippa jaga efter personer som tingsrätten hela tiden måste ägna sig åt, säger Johanna Åström.
Att projektet fallit väl ut intygas av lagmannen Lena Egelin:
–Jag ser att det för alla inblandade, inte minst för polisen, känns meningsfullt. Nu ser de att det jobb de gör ute på fältet faktiskt kan leda till någonting, säger hon till DN.
Även farhågor om bristande rättssäkerhet finns, exempelvis att försvare saknas när förhören görs direkt på brottsplatsen.
Projektet är ett samarbete mellan bland annat Polisen, Sveriges domstolar och Åklagarmyndigheten.