Sjöräddningsinsatsen fick avbrytas

Under tisdagskvällen noterades sex nödraketer öster om Öland. Enheter från Gotland fanns på plats och hjälpte till i räddningsinsatsen men ingen har kunnat hittas.

9 januari 2018 21:00

Det var runt klockan 17 på tisdagskvällen som personal på två handelsfartyg observerade de sex nödraketerna, uppger Lotta Nilsson, assisterande sjöräddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen. Flera enheter tog sig till platsen och hjälpte till i sökarbetet, däribland enheter från Gotland.

– Rescue Stenhammar är på väg från Visby och Sjöräddningssällskapet i Vändburg är larmade, sa Lotta Nilsson vid klockan 18.30.

Nödraketerna observerades norr om norra Midsjöbanken, ungefär fem mil öster om Ölands södra udde. Helikopter och flyg från Sjöfartsverket och Kustbevakningen inledde sökarbetet. Ett stort antal handelsfartyg samt båtar från Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen deltog även i räddningsarbetet.

– Vi vet inte om det är någon som befinner sig i en båt eller om personen ligger i vattnet, sade Lotta Nilsson, under tisdagskvällen.

På grund av mörker och dålig sikt försvåras räddningsarbetet avsevärt. Vid 21-tiden på tisdagen hade de ännu inte funnit några föremål eller människor.

– Det blåser friskt upp till åtta sekundmeter och är runt fyra grader i luften, så det är kallt och mörkt, säger Emma Edström, presskommunikatör vid Sjöfartsverket.

Nödraketerna har siktats 32 nautiska mil, motsvarande nästan 60 kilometer, öster om Ölands södra udde.

– Det är knappast några raketer som skickats från land. Vi letar efter fiskebåtar och liknande men det har inte kommit in några indikationer på att någon båt saknas, säger Emma Edström. 

Sökandet pågick fortfarande vid 22.30 och kommer att fortsätta under natten, hur länge är osäkert.

– Man gör nya bedömningar hela tiden men än så länge kommer sökandet att fortsätta, säger Emma Edström.

En halvtimme innan midnatt så avblåstes sökandet då ingenting hade hittats.

- Det handlar om ett litet sökområde som vi har haft många båtar som sökt av och det har inte funnits någonting att hitta, säger Marit Visser, biträdande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

 

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström / Olov Planthaber