"Ska bli skönt att lägga det här bakom sig"

På onsdag hålls rättegång gällande den uppmärksammande förskingringen inom Moderaterna på Gotland, och partiets ordförande Jesper Skalberg Karlsson ser nu fram emot att få en slutpunkt för händelserna, åtminstone rent juridiskt.

30 mars 2020 08:10

Den misstänkta förskingringen inom Moderaterna på Gotland blev känd i media i november 2018, och strax över ett år senare kom åtalet. Det är en före detta moderat politiker som är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, och enligt åtalet ska han ha förskingrat uppemot 2,8 miljoner kronor från Moderata samlingspartiet Gotland, Moderaternas förening i Visby samt från Moderaternas ungdomsförbund på Gotland. På onsdag hålls rättegången på Gotlands tingsrätt i Visby.

– Det ska bli skönt att lägga det här bakom sig, både för oss inom partiet och för den åtalade. När man tittar på det som hänt med distans så är det bara sorgligt alltihop, säger Jesper Skalberg Karlsson, ordförande för Moderaterna på Gotland.

Han kommer själv att vara på plats i tingsrätten på onsdag då han ses som målsman i ärendet. Det blir första gången han träffar den misstänkte mannen sedan allt uppdagades för snart 1,5 år sedan.

– Det är klart att det kommer att ta på krafterna att gå igenom alla detaljerna en gång till, men jag tror att det kommer att vara värt det.

Hur mycket tid har det här ärendet tagit från er i partiet?

– Det är svårt att säga, då det är många som har gjort insatser, men som jag ser det har det tagit ett halvår av arbetstid för mig och vår kassör. 

Och hur mycket kraft och energi har det tagit?

– Ofantligt mycket. Det har dominerat arbetsdagarna och på det kan man lägga att misstron inom partiet blivit större. Vi fick ju genomföra vår årsstämma två gånger, och det var enbart på grund av att det är svårare att lita på varandra i dag än det var förut.

Rent ekonomiskt har den misstänkta förskingringen drabbat Moderaterna på Gotland hårt, och Jesper Skalberg Karlsson vet i dagsläget inte hur stora möjligheterna är att få tillbaka alla pengar.

– Jag vet inte hur den åtalades privatekonomi ser ut, så det är svårt att resonera kring ett eventuellt skadestånd. När det gäller skuldfrågan hoppas jag på en fällande dom, då vi har en del försäkringar som betalas ut i det fallet. Det är pengar som är helt avgörande om vi ska ha en valfond inför valet 2022.

Gotlands Tidningar har upprepade gånger erbjudit den misstänkte mannen att kommentera anklagelserna och åtalet, dock utan att få någon respons. I förhör har han dock förklarat att han i flera år tagit pengar från partiets konton för att finansiera ett "extensivt leverne" med mycket alkohol och festligheter.

"Det har varit en extensiv konsumtion. Det har primärt varit fester och resor. Ett dyrt förhållande i tre år. Det finns ingenting kvar", säger han i polisförhören. 

Han har även berättat att de första överföringarna från Moderaternas konton till hans egna kan ha skett så tidigt som 2012, men att det var först flera år senare som det hela eskalerade och summorna blev större. I förhören förklarar han bland annat hur han gick till väga för att undkomma att bli upptäckt.

"Jag hade ändrat på siffrorna, manipulerat siffrorna. Revisorerna reagerade inte. Jag har tänkt varje gång att nu går det inte längre", säger han och berättar att han förfalskat kontoutdrag för att det skulle se bättre ut. På förundersökningsledarens fråga om han inte reagerat och tyckt att det inte var okej så har den före detta politikern svarat:

"Då i denna spritdimma så reagerar man inte så".

Detta har hänt

Den 12 november 2018 skickar den tidigare moderatpolitikern ett mejl till Jesper Skalberg Karlsson där han berättar att han sedan ett par år tillbaka använt medel från Moderaterna på Gotland för eget bruk.

Den 19 november når uppgifterna media, som då rapporterar om förskingringen samt att en person polisanmälts.

Åtal i ärendet väcktes den 4 december 2019. Den tidigare politikern är åtalad för grov trolöshet mot huvudman. 

Onsdagen den 1 april 2020 hålls rättegången vid Gotlands tingsrätt. 

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg