Misstänkt sexuellt ofredade på fritidsgård

Under onsdagen lämnades en anmälan om sexuellt ofredande in till polisen. "Vi vill få in vittnesiakttagelser".

13 januari 1916 12:04

På tisdagkvällen misstänks flera ungdomar ha blivit sexuellt ofredade på ungdomsgården i Fårösund. Händelsen har blivit mycket omskriven i sociala medier, och på Facebooksidan Fårösundstrakten är stämningen hätsk.

Uppgifterna nådde Region Gotland tidigt på onsdagsmorgonen och man gjorde omedelbart en polisanmälan.

Stationsbefälet Michael Lindquist bekräftar att en anmälan om sexuellt ofredande kommit in och att polisen arbetar med ärendet.

– Vi jobbar brett med ärendet. Vi är måna om att få in så många vittnesuppgifter som möjligt. Men vi har gott hopp om att lösa det här utredningsmässigt, säger han till Helagotland.se.

Polisen säger att flera ensamkommande barn var på plats på fritidsgården. Men Michael Lindquist säger att utredningen får visa vilken roll de haft.

– Vilken roll de ha har haft lämnar vi därhän tills vi vet vad som inträffat. Vi får se om det blir som målsäganden, vittnen eller misstänkta, säger han.

Han menar att det är viktigt att allmänheten lämnar tips till polisen, hellre än att skriva om händelsen i sociala medier.

– Det är bättre att man lämnar viktig information till oss och inte haussar upp stämningen i sociala medier, säger Michael Lindquist.

Han hoppas också att allmänheten tar ett större ansvar för att i stället helt lägga över ansvaret på myndigheterna.

– Det är viktigt att man tar ett helhetsgrepp från samhällets sida och från vuxenvärlden. Under en tid kan det vara bra att finnas på plats vid ungdomsgårdar och andra sammanhang där ungdomar vistas eftersom det är lite oroligt. Jag tycker man ska vara mer nyfiken och engagera sig i sina ungdomar, säger han.

Anders Holstensson, enhetschef ungdomsavdelningen vid kultur- och fritidsförvaltningen, säger att Region Gotland arbetar med ärendet.

– Vi har upprättat en anmälan utifrån vad vi hört. Det är ungdomar som ska ha blivit utsatta av andra ungdomar. Vi har varit i kontakt med föräldrar och kommer prata med ungdomarna, säger han.

Har du något mer att säga om ärendet?

– Polisen får utreda detta. På samma sätt som jag inte går in på vilka som blivit utsatta, så går jag inte in på vilka som ryktats utfört det. Vi måste behandla alla övergrepp likadant oavsett vem som är skyldig, alla övergrepp är lika allvarliga, säger Anders Holstensson.

Har du uppgifter om händelsen? Kontakta polisen på 114 14.

 

FOTONOT. TEXTEN ÄR KORRIGERAD

Så jobbar vi med nyheter