Fallen där unga rånar andra unga har ökat markant de senaste åren. Det framgår av en undersökning som polisen gjort baserat på anmälda våldsbrott där barn under 18 år är både offer och gärningsperson. Men rapporterna handlar inte endast om att brottsligheten ökat – i flera uppmärksammande fall har de handlat om ungdomsrånare som förnedrat sina offer.
Ett av de mest uppmärksammade utspelade sig i Stockholm i december. Rånarduon, två 16-åriga pojkar, dömdes för rån och övergrepp i rättssak efter att ha hotat, misshandlat samt filmat när de förnedrade en 18-åring.
Det är inte bara nationellt som rån och rånförsök vilka utförs av ungdomar har ökat. Även på Gotland har denna typ av ungdomsrelaterade brott blivit vanligare.
– Detta började redan under förra året och sen i höstas har jag märkt en skillnad igen. Jag vet inte vad det beror på, men det är ett allvarligt brott, säger åklagaren Mats Wihlborg.
Bilden bekräftas även av Sofie Fernerud, förundersökningsledare vid Gotlandspolisen.
– I dagsläget utreder vi en handfull ärenden med den här karaktären. De förekom även i höstas men inflödet har eskalerat de sista två veckorna. Det har inte urartat på något sätt, men vi ser att inflödet av dessa anmälningar har ökat.
Hon vill med hänvisning till utredningen "inte gå in på några detaljer". Däremot berättar hon att man riktar in sig mot unga brottsoffer samt äldre och funktionsvarierade sådana. Främst är det mobiler, kontanter och märkeskläder man är ute efter.
Vilka är det då som sysslar med denna typ av brottslighet? Företrädesvis, säger Mats Wihlborg, handlar det om individer mellan 16-19 år.
Sofie Fernerud vittnar om att gärningspersonerna till och med kan vara yngre än så.
– Vi har både ärenden i vilka misstänkt ännu inte fyllt 15 år samt ärenden där misstänkt är mellan 15-18 år.
Är ni oroliga för att det ska eskalera?
– Vi känner inte i dagsläget någon oro kring att det ska eskalera. Men vi vet att det finns en nationell trend kring dessa typer brott och vi ser att tillvägagångsättet blir mer och mer respektlöst, säger Sofie Fernerud.
Vad gör polisen för att få stopp på det?
– Vi arbetar brottsförebyggande mot vår lokala problembild och där är en av delarna är att uppsöka platser där ungdomar finns för att skapa trygghet och förhindra att brott begås.