Unik rättegång: "Det ska vara ett kännbart fängelsestraff"

En 27-årig gotlänning spred enligt åtalet sexfilmer av sin förra sambo på porrsajter och bröt kontaktförbud. "Han har förstört hennes liv", säger åklagare Susanne Wihlborg efter den fyra dagar långa rättegången.

Foto: Herman Öberg/ NSD och Åsa Sveds/Gotlands tidningar.

Foto: Herman Öberg/ NSD och Åsa Sveds/Gotlands tidningar.

Foto: Montage

spred sexfilmer på nätet2017-04-21 14:51

27-åringen är misstänkt för en lång rad brott, bland annat grov barnpornografi och flera fall av grovt förtal.

LÄS ÄVEN: Man ska ha smygfilmat partner – la ut på porrsajter

Av alla brott mannen misstänks för, vilka tycker du är allvarligast?

– Allvarligast är de grova förtalen mot hans tidigare sambo. Han är också misstänkt för olaga förföljelse av henne. Han har inte bara lagt ut bilder och filmer av henne utan också kontaktat henne upprepat, trots kontaktförbud, under falskt namn.

Måste byta identitet

Mannen ska ha fotograferat och filmat flera kvinnor i smyg i bland annat sovrum och omklädningsrum, men det är brotten mot den före detta sambon som är mest allvarliga, enligt åklagaren.

– Hon mår fruktansvärt dåligt. Hon utsattes för det här i fem års tid. Hon sa bland annat under huvudförhandlingen: "Tänk dig att någon tar något som är du och gör det till någon annan. Jag måste byta identitet eller ta mitt liv", berättar Susanne Wihlborg.

Bana ny mark

Det här fallet är så unikt att Susanne Wihlborg inte hade något yrkande på straffpåföljd när hon talade inför tingsrätten.

– Grovt förtal i den här mängden och omfattningen har inte prövats i Sverige tidigare. Det finns inget praxis på det. Jag lämnade åt rätten att bedöma lämplig straffpåföljd, nu får tingsrätten bana ny mark.

Straffpåföljden för ett grovt förtal är fängelse i högst två år. Med tanke på omfattningen i det här fallet anser Susanne Wihlborg att straffet bör vara betydligt högre än så.

– Jag yrkade bara på att det ska vara ett kännbart fängelsestraff.

Susanne Wihlborg berättar att det finns förslag till ny lagstiftning när det gäller fotografering och filmning i intima situationer som publiceras på internet efter att förhållandet tagit slut.

– Lagstiftningen är ålderdomlig. Förr handlade förtal om att någon sa något klandervärt om en annan person. Här handlar det om att bli utlagd på porrsidor med tio miljoner medlemmar. Lagstiftningen passar inte in på den här typen av brott. Har man väl hamnat på nätet så är det för alltid, säger Susanne Wihlborg.

Prejudikat behövs

Hon förklarar att rättsväsendet i Sverige insett att den här typen av grovt förtal behöver prövas av Högsta domstolen för att få till en prejudicerande dom.

– Grovt förtal har så lågt straffvärde att det måste till en ändring i lagstiftningen, säger Susanne Wihlborg.

Dom i målet meddelas 3 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!