Polisen har under den senaste tiden sett ett ökat antal anmälningar kring "snyltningsbrott". Polisen har därefter börjat arbeta med flera ärenden och sett att det är runt åtta till tio män i 20-årsåldern som utsatt en mängd olika verksamheter för brott.
Polisen säger att de bland annat checkar in på hotell utan att betala för sig, åker gratis taxi, stjäl kläder och tar springnota på restauranger. Männen förekommer olika mycket i de anmälningar som polisen fått in.
– Det handlar bland annat om olaga intrång, ringa stöld och skadegörelse. Det är ett gäng personer som på olika sätt stör olika näringsidkare på Gotland, säger Joakim Lundin, ansvarig vid Gotlandspolisen för utredningen kring grupperingen.
– Det vi sett på slutet är att man alltmer åker taxi utan att betala för sig och att man bor på hotell utan att betala. Sedan kan det vara en som betalar för rummet, men att det är många fler som bor där.
Polisen berättar att flera personer som nu begår brott var aktiva i den gruppering som skapade oro på Bingebyområdet under hösten 2018. Då hotade de bland annat ägaren av butiken på Bingeby.
– Det finns helt klart en koppling till den oro som var där. Det kan vara att några individer bytts ut, säger Joakim Lundin.
Under fredagen har polisen kallat in flera näringsidkare till tre möten i polishuset i Visby.
– Vi uppfattar av den information som vi nås av att vi har ett gäng individer som ställer till problem. Det är mycket som är centrerat kring Visby. Vi får information från olika håll och då är det klokt att vi har ett möte där vi tillsammans pratar ihop oss kring de här frågorna, säger Conny Johansson, kommunpolis.
De aktörer som bjudits in till mötena kommer från handel, hotellverksamhet och från taxinäringen, enligt polisen.
– Det finns säkert vissa som aldrig varit med om det här. Men vi vill prata om det här och samla in information, säger han.
Polisen menar att det generellt är unga människor med missbruksproblem som begår den här typen av brott.
– Det är viktigt att den här typen av brottslighet anmäls, annars är det svårt för oss att använda våra verktyg. Oavsett om "snyltningsbrott" är något som samhället inte ser så allvarligt på, så är det väldigt jobbigt för dem som blir utsatta, säger Conny Johansson.
– Det här är individer som valt att inte vara med i den vanliga plattform som vi utgår från när det gäller samhällskontraktet.