VMA – Telefonnätet fungerar inte fullt ut

Delar av Gotlands telefonnät ligger just nu nere på grund av stormen.

2 januari 2019 21:39

Vid halv tio-tiden under onsdagskvällen skickade SOS-alarm ut ett massmeddelande till allmänheten på Gotland:

"Med anledning av att telefonnätet på Gotland just nu inte fungerar fullt ut uppmanar räddningschefen allmänheten att ta sig till närmaste brandstation vid behov av kontakt med 112, när telefonerna inte fungerar. Brandstationerna är bemannade tills felet är avhjälpt. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland."

Enligt Kent Lundqvist, operativ chef för Storstockholms räddningscentral har telefonnätet på Gotland legat nere till och från under hela dagen.

– På grund av stormen har det kommit och gått. Mycket på grund av att många hushåll har blivit strömlösa, säger han.

Just nu ligger stora delar av Gotlands telefonnät nere och därför har räddningstjänsten valt att göra säkerhetsåtgärder.

– För att garantera säkerhet till allmänheten har vi valt att bemanna alla brandstationer på Gotland där alla heltids och deltidsbrandmän har kallats in för att stå i beredskap och i direkt kontakt med ambulans och polisen för människor som behöver kontakta 112 men vars telefon inte fungerar, fortsätter han.

Bemannade brandstationer finns här: Fårö, Fårösund, Slite, Dalhem, Kräklingbo, Visby, Klintehamn, Garda, Hemse och Burgsvik.

Strax före klockan 23 på onsdagen var fortfarande 1383 hushåll på mellersta och norra Gotland strömlösa.

När läget förändras kommer ett nytt besked att gå ut till allmänheten. Telefonavbrotten berör inte hela ön.

– Det är ganska bra söder om Klintehamn. På mellersta Gotland har vi rikligt med avbrott. Ju längre norrut desto mer avbrott är det, säger Kent Lundqvist.

Det är oklart hur många som drabbats.

– Det är bara när det gäller den fasta telefonin som vi vet abonnentantalet. Där är just nu 300 abonnenter utan. Sedan ser vi bara att det står att det är mobilstörningar från två mobiloperatörer, säger Kent Lundqvist strax före 23.30.

I nuläget kommer beredskapen hålla i sig tills imorgon eftermiddag.

– Just nu ser prognosen ut som att vi kommer ha det här läget tills klockan tolv imorgon. Därefter kommer vi att utvärdera situationen och se vad som behöver göras härnäst, säger Kent Lundqvist, operativ chef för Storstockholms räddningscentral.

Så jobbar vi med nyheter
Filip Magnusson, Lise-Lott Brenklert