Gotland har överraskats av den rekordtidiga sommaren, och det fÄr mig att fundera en del över besöksnÀringen i allmÀnhet, och dess flexibilitet i synnerhet.
Förra veckan intervjuades bland annat Anna Söderström, driftchef vid Tofta camping, om detta. Hennes förklaring till varför campingplatserna gapar tomma trots det fantastiska vÀdret var att det Àr Destination Gotlands fel, och att priserna pÄ fÀrjorna Àr för höga.
LĂS MER: "Tomma campingar pĂ„ Gotland"
Att det kostar att Äka bÄt Àr ingen ny debatt, och visst, det Àr inte billigt att ta sig över havet pÄ de populÀra avgÄngarna, i synnerhet inte om du har en husvagn pÄ slÀp.
Men samtidigt, det hÀr Àr ocksÄ att skjuta ansvaret pÄ nÄgon annan och att göra det vÀldigt lÀtt för sig.
PÄ Tofta, om man tar det som exempel, gÄr det inte ens att köpa en glass. Restaurangen vid gamla Nymans Àr stÀngd. Strandbaren Àr stÀngd. Det Àr stÀngt vid after beachen.
Och Tofta Àr knappast ensamt om detta. Det Àr stÀngt vid GnisvÀrd ocksÄ. Det Àr faktiskt helt igenbommat pÄ de allra flesta hÄll, eftersom man rÀknat med att kanske öppna till midsommar, eller i bÀsta fall nÄgon vecka innan.
Om man inte har öppet Àr det vÀldigt svÄrt att sÀlja saker, det Àr en ganska fundamental sanning nÀr det kommer till handel.
Och om jag som turist vill bo nÄgonstans, dÄ gör jag det sannolikt hellre nÄgonstans dÀr det Àr öppet.
HÀr stÄr besöksnÀringen inför stora problem sÄ klart. Man har kanske inte personal. Det Àr svÄrt att tÀnka om. Men Ä andra sidan, man kanske inte mÄste öppna med buller och bÄng och köra hela menyn, eller alla glassar? Att bara öppna med enklare utbud hade fungerat utmÀrkt.
SommarsÀsongen pÄ Gotland Àr kort, vanligtvis. Mellan sex och Ätta veckor brukar man prata om. I Är hade man möjligheten att förlÀnga den med fyra veckor. En chans som mÄnga nu har missat.
Jag tror att företrÀdarna för besöksnÀringen mÄste börja med att rannsaka sig sjÀlva först innan man lÀgger hela skulden pÄ andra.