I oktober kom bekräftelsen från Energimarknadsinspektionen (EI) på det som de svenska elkunderna vetat om sedan länge: Energibolagen har mjölkat sina kunder på pengar genom att år efter år höja avgifterna på elnäten, avgifter som kunderna inte har någon möjlighet alls att undvika eftersom elbolagen har monopol. Därför måste prissättningen regleras.
LÄS MER: EI:s besked kan leda till prissänkningar
Enligt Nils Holgerssonrapporten, som jämför kostnader för bland annat el och som presenterades för bara någon vecka sedan, har elnätsprisutvecklingen på Gotland ökat med 61 procent sedan 2009, och Vattenfall som är majoritetsägare till Gotlands Energi AB, hör till de bolag som höjt mest i landet.
LÄS MER: Nils Holgerssonrapporten: Så mycket har kostnaderna ökat
EI:s besked i oktober var välkommet, och gav hopp om en sänkning av de redan skyhöga avgifterna på Gotland.
På måndagen meddelade exempelvis stora Eon att man sänker sina avgifter. Störst sänkning blir det i område syd, där en typkund boendes i villa utan elvärme får sänkt elnätspris med 90 kronor per månad jämfört med 2019. I Stockholm blir motsvarande prissänkning 15 kronor per månad.
Men inte Geab som väljer att gå emot strömmen här om en ordvits är tillåten i detta deprimerande ämne.
Dessutom gick bolaget i höstas ut med att fjärrvärmepriset höjs. För storkunden Region Gotland kom det beskedet som en blixt från klar himmel, och höjningen på 5,7 procent drabbar skattebetalarna med 1,3 miljoner per år i ökade kostnader. För privatkunderna blev höjningen 1,75 procent.
LÄS MER: Regionens tekniske direktör: "Det är en dramatisk höjning"
Det gotländska elbolaget, som ägs av Vattenfall till 75 procent och Region Gotland till 25 procent, fortsätter att pungslå gotlänningarna som inget annat val har än att betala och se glada ut.