I dag måndag kom nyheten att den stora tidningskoncernen Mittmedia ska börja ta betalt, alltså hårdlåsa, (plusmärka kallar de det) allt lokalt material på sina nyhetssajter.
Mittmedia är en av landets största koncerner med stora och välkända varumärken som Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Dalarnas Tidning, LT Södertälje, LT Östersund, Norrtelje Tidning och många fler.
Vi på Helagotland.se får emellanåt kritik för att en del av vårt material är låst för digitala prenumeranter, något vi började med i början av förra sommaren. Vissa invändningar handlar om att vi skulle vara i princip ensamma i landet om att göra så, vilket naturligtvis inte är fallet.
Snart är det i princip bara kvällspressen och de renodlade gratis/annonssajterna som inte tar betalt för sin journalistik.
Anledningen att Mittmedia fattar detta beslut är såklart ekonomiskt i slutändan. Koncernen har det tufft ekonomiskt, och något måste göras.
Men man saknar inte argument för sin sak. Att lokaltidningarnas viktigaste säljargument är just lokal journalistik är självklart. Och uppdraget är också viktigt, inte minst ur en demokratiaspekt. Vem ska bevaka det som händer utanför storstäderna om inte de lokala mediehusen?
– Under de här två åren har vi fått så pass många nya prenumeranter att vi är inte längre är beroende av att ha ett visst innehåll öppet. Och vi vet att innehåll om sådant som händer lokalt är lokaltidningarnas stora usp. Därför ser vi det som helt logiskt att välja denna väg framåt, säger Li L’Estrade, innehållsutvecklingschef till Medievärlden och syftar på att man i två år haft en betalmodell.
Trogna läsare av Helagotland.se som inte vill betala de 99 kronor i månaden det kostar att ta del av den journalistik som vår nya redaktion GT/Helagotland.se tillsammans med Gotlands Allehanda producerar har säkert märkt att vi börjat låsa mer material aktivt, istället för att låta det ligga bakom en frekvensmodell.
Och om detta har jag skrivit förut.
Li L'Estrade säger vidare i intervjun att man testat och utvärderat, och att man inte kunnat se några dramatiska tapp i trafiken på de sajter där man hårdlåst materialet.
Den analysen är jag böjd att hålla med om, för samtidigt som Helagotland.se låst fler artiklar har vi, faktiskt, ökat vår genomsnittstrafik både på desktop och mobil, samtidigt som vi har landets bästa lokala räckvidd med 84.4 procent (Orvesto augusti).
Vi har dock inga konkreta planer på att hårdlåsa allt vi gör. Ännu, ska jag lägga till. För det vi ser är en tydlig trend där fler och fler medieföretag vågar ta betalt för det arbete man gör, och att läsarna/kunderna också är beredda att betala för lokal journalistik med kvalitet.