Här har varje vecka en röd tråd

Ingvar Andersson konstaterar att den gotländska sommaren är uppdelad i ett antal ”veckor”. Just nu avrundas den uppmärksammade Almedalsveckan.

6 juli 2019 08:00

Cirkus Brazil Jack har anlänt. Sommaren är här. Den gotländska skiljer sig från somrar på andra håll. Består nämligen av ett antal temaveckor. Vi har redan avverkat några, så som Trädgårdsveckan och Bergmanveckan. Just nu avrundas Almedalsveckan. Veckan då politikerna nagelfar sina motståndare, men talar tyst om egna tillkortakommanden. Men lugn i stormen, det stundar ytterligare ett antal ”veckor”, inte alls lika uppmärksammade, men ändå. Du kan se fram emot Barnkörveckan, Kammarmusikveckan, Stockholmsveckan och Medeltidsveckan. Den sist nämnda hedrar undertecknad med ett timslångt besök varje år. Övriga lämnar mig kall.

Den som besöker ön för första gången ska enligt hävd besöka Lummelundagrottan. Jag minns då man drog likhetstecken mellan antalet grottbesökare och antalet besökare på ön. En något tvivelaktig mätmetod. Har man en gång besökt detta kylskåp så får det räcka. Om man nu inte hemfaller åt speleologi. Då vill man tränga allt längre in i kalkstensberget. Alla gotlänningar har vid något tillfälle stått i grottan och huttrat. Jag nöjer mig med att besöka intilliggande servering som saluför en alldeles utmärkt mjukglass. Kan varmt rekommendera den med rostat nötströssel.

Vi har fått en ny landshövding som dessvärre följer den tvivelaktiga sedvänjan att bjuda in noblessen på ett kostsamt sommarparty. Vi andra skakar avundsjukt på våra huvuden och tycker att pengarna kunde användas till något vettigare. Exempelvis nya vingar på väderkvarnen Plågan. Till min oförställda glädje är dock närmaste grannen, ägaren till hotell Kokoloko, intresserad av att köpa och lusta upp den gamla kvarnen som är stadd i förfall. Hövdingens festpengar kunde utgöra en hedersam grundplåt till denna renovering.

En som strör pengar omkring sig är portugisen Christiano Ronaldo. Han var härförleden i Grekland för att för att bada och lapa sol. Tro inte att han tog in på vandrarhem som jag gjorde under en fastlandsresa. Betalade 75 kronor, inklusive frukost, för en natt. Det moderata priset kan förklaras med att stället var fullsatt så jag fick en säng på loftet till ett hönshus. Jämfört med att sova under bar himmel med en hästsadel och kudde, som jag gjort nätterna innan, så sov jag rätt bra bland kasserade sängbottnar och hönsfoder. Juventusliraren tog naturligtvis in på ett flådigare ställe. Pröjsade 80 000 per natt. Är man världens bäste/rikaste fotbollsspelare och dessutom nöjd med servicen så lämnar man dricks. Så gjorde även Ronaldo. Hotellpersonalen fick dela på 212 000 kronor. Nåja, jag lämnade hundralappen jämnt för slafen ovanför hönsen…

Krönika

Så jobbar vi med nyheter