Kanelbullar och dansuppvisning

Ingvar Andersson bjuder upp till dans. Han dansar dock inte själv utan följer tillställningen nedsjunken i TV-soffan mumsande på nygräddade kanelbullar.

4 maj 2019 08:00

Bella och jag överraskas av en inbjudan till grannen. Det vankas nygräddade kanelbullar och nybryggt kaffe. Dessutom ska det bjudas på dansuppvisning. I TV, snopet nog. Vad hade jag tänkt? Dans är egentligen fjolligt, men till färska bullar säga man icke nai takk. Får väl sticka in att jag äger varken TV eller radio. Men väl en mobiltelefon som väckt ett visst intresse hos Gotlands fornsal.

Ett tiotal kändisar hade fått professionell dansundervisning och ska sedan visa upp sina färdigheter i direktsändning. Bensprattlet kommenteras av en jury. Sedan är det upp till svenska folket att ringa och rösta. Varje tävlingsomgång får paret med minst antal röster packa dansskor och flådig utstyrsel i en Ica-kasse och dra hem. Får jag veta innan spektaklet drar igång.

Jag tar ännu en bulle till i väntan på att Thomas Ravelli och Dan Ekborg ska glida ut på dansgolvet. Dock inte tillsammans, men ändå. Ravelli är den coolaste som vaktat landslagsmålet sedan Rio-Kalles tid. Han är dessutom smart. När han blev intervjuad efter en match så hade han alltid underfundiga svar på sportjournalisternas standardfrågor, där nummer ett lyder: ”Hur känns det?”. Det är annars ingen direkt mensa-klass på det som svettiga idrottsprofiler flåsar ur sig framför TV-kameran minuterna efter en remarkabel fram- eller motgång. Svinkul, helst sjukt eller astrist är vanligt förekommande ord. Och så Ekborg, en 63-årig skådespelare, som fått alla gubbsjuka gubbar att sucka avundsjukt eftersom han är gift med en 28-årig tjej. Två intressanta grabbar med andra ord.

Nu var den stora frågan, vem ska bli sist, Ravelli eller Ekborg? För det ska sägas att herrarna dansade som stelopererade sågbockar. Den oftast oeniga juryn såg ändå en viss potential i det som visades upp. Svenska folket bryr sig inte om stela axlar eller krumma ryggar. Man röstar på färgstarka individer, vilket torde rädda den forne landslagsmålvakten och skådespelaren kvar i tävlingen några veckor.

Men det förekom också dans på närmast professionell nivå. Kristin Kaspersen svarade för detta. Hon dominerade som Zlatan skulle göra om han förstärkte Geabs korplag. Om hon nu inte drabbas av någon allvarlig åkomma, typ benbrott, så er seiern hennes. Jo, hon har norskt påbrå. Pappa Kjell vaktade norska landslagsmålet vid 34 tillfällen. Och här hemma trallade hennes mamma, den svenska nationalikonen Lill-Babs. Let's dance blev en seg tillställning på grund av dussintals reklamavbrott. Skönt för dansarna men en pina för tittarna. Men bullarna var det inget fel på. Och tävlingen? Är det inte färdigdansat så dansas det än.

Så jobbar vi med nyheter
Ingvar Andersson