Korvgrillningen på stranden frös inne

Ingvar Andersson valde fel dag att grilla korv på stranden. Den iskalla pålandsvinden var obarmhärtig. En utflykt med pinsamhetsfaktor.

9 februari 2019 08:00

Vad gör man när snösmockan hänger i luften? Sitter inne i sköna värmen och knyter laxflugor eller ta sig ut, med garden uppe? Jag valde en variant på det senare och tog sikte på att tillbringa dagen framför en lägereld vid kusten i Lummelunda. I sällskap med hunden Bella. Men vänta nu. Skulle kanske kolla med grannen, det är aldrig fel med trevligt tillika vackert sällskap. Ringde på, harklade mig lätt och undrade om det skulle passa med en liten utflykt norr över. Värmande brasa och korvgrillning på stranden. Hade nog väntat att grannen ville fundera på saken i en eller ett par veckor. Vädret var trots allt inte helt okej, om man säger så. Men icke, hon blev eld och lågor. ”Jag är resklar om tio minuter!”

Jaha, joho, nyvaken utan minsta koll på vädret alltså. Nu blev det bråttom. Min ryggsäck innehöll bara det allra nödvändigaste, det vill säga yxa, kniv, tändare, aluminiumfolie samt några exemplar av Gratistidningen att göra upp eld med. Måste handla korv, bröd, lättöl, bananer och en chokladkaka på vägen. Korv med skinn måste det vara, annars trillar den av grillpinnen. På den tiden man klarade sig utan glasögon, hörapparat och Viagra handlade det alltid om Spisare. Lyckades inte hitta min gamla favorit hos Ica Maxi. Mumlade tydligen högt för en medelålders herre intill sade att hans pappa alltid köpte Spisare. Han trodde att produkten hade utgått, eller bytt namn, men tipsade om en annan sort, med ordentligt skinn. Gillar folk som begriper sig på korv.

Undrar du vad jag skulle ha folien, bananerna och chokladen till, så kommer förklaringen här. Man skär längs den oskalade bananen, fyller skåran med chokladbitar, lindar om folien och lägger ”plåtkorven” i glöden. Förödande gott, om man lugnar sig. Anrättningen är nämligen, just det, glödhet när den är klar. Nu innehöll ryggsäcken allt som behövdes. Grottfolkets rike nästa.

Lyckan står det djärve bi. Jo, djärvt var det att ta sig ner till stranden i ovädret. Men sedan? Pungkulorna hoppade direkt upp i armhålorna för att söka skydd mot den iskalla pålandsvinden. Det blev inga segdragna förhandlingar, typ att bilda ny regering, vi bestämde oss direkt för att lägga grillplanerna på hyllan. Bella var av avvikande åsikt eftersom hon hade nosat upp färska rabbisspår. Men vad hade hon att sätta emot tvenne huttrande figurer?

Utflykten kom alltså mest att likna en extremt misslyckad bilsemester. Räddade dagen något genom att dra på mig kockmössan och tillaga korven i stekpannan hemma i köket och bananerna i mickran. Misstänker starkt att grannen ställer sig tveksam till framtida utflykter...

Krönika

Så jobbar vi med nyheter