Ska Jula ta död på Clas Ohlson?

4 mars 2017 08:00

Jula är på väg hit. Konkurrens är bra och Jula har bra och billiga grejer. Har köpt en del via nätet. Dessutom har företaget den goda smaken att etablera sig i kvarteret Stenhuggaren (området intill Ica-Maxi) där vi redan kan handla det mesta. Och inte minst, mycket goda parkeringsmöjligheter där man lätt kan komma både till och från. Just detta som diskvalificerar Skarphäll. Nåja, det är lätt och ta sig till exempelvis Zoocenter, men man måste därifrån också… Företag med visioner lämnar förstås Skarphäll och flyttar till just Stenhuggaren. Själv tvingas jag besöka Skarphäll två gånger om året, när bilen ska servas och när hunden ska vaccineras. Funderar starkt på att låta Håkan Onsjö ta hand om hunden och därmed komma undan med endast ett besök.

Jula är inget lastgammalt företag, startade så sent som 1979 i den lilla byn Jultorp i Västergötland. Företaget har växt explosionsartat och har numera 90 varuhus runt om i landet. 91:an hamnar i Visby. Jag har besökt ursprunget två gånger eftersom Jultorp Ranch har övertagit anläggningen och lär ut västernridning i den gamla lagerbyggnaden. Ska säga att quarterhästarna inte alls är alls lika artiga som den var i Stall Dalhem. Du som har sett hästhoppning i TV vet att för det mesta så passerar häst och ryttare hindren samtidigt. En artig häst bugar sig och låter ryttaren passera först. Hästhoppning är inte min grej. Men tack och lov så handlar västernridning mest om dressyr. Jag gjorde bland annat en slide stop som man än i dag talar om i Jultorp.

Men åter till nyetableringen i Visby. Befarar att den kan bli dödsstöten för ett annat företag med liknande produkter. Tänker förstås på det som startades 1918 av den då endast 22-årige Clas Ohlson. Han dog förresten samma år som Jula startade. Ett sammanträffande i sig. Inte minst jag var överlycklig när det avslöjandes att en etablering på ön vore aktuell. Minns ännu när man som ung och vacker fick hem postorderkatalogen från Insjön i brevlådan i Barlingbo. Det tog dagar att plitat ner alla prylar som man egentligen inte var i behov av, men så väldigt gärna ville ha.

Men så händer det obegripliga. Clas Ohlson öppnar i en trång källare i Östercentrum. Detta när Harry Carlsson stod med en nästan tom gammal telefonfabrik. Vilken miss! Jodå, jag brukade tränga mig fram i källaren och slog en gång upp ett stort sår på ena smalbenet på en lastpall. Men så kom Biltema och adjöss Clas Ohlson. ÖB är ett annat bra alternativ när man, så att säga, vill känna på hobbygrejerna innan man står till.

Så jobbar vi med nyheter
Ingvar Andersson