Varför flänga fram med batteri under röven?

Ingvar Andersson är ingen vän av el-cyklar. Men han gillar hundar. Kärleken är inte fullt ut besvarad. Strävhåriga taxar gillar inte figuren med den underliga huvudbonaden.

17 november 2018 08:00

Pengarna är slut. Inga mera bidrag till el-cyklar. Många hann dock köpa ”rabatthojar” och glider numera fram på fordon som borde vara reserverade för personer med hjärtbesvär, svaga lungor eller onda knän. En fullt frisk människa behöver inte flänga fram med ett batteri under röven. Oftast på trottoarerna, till förfång för gående med hundar, rollatorer eller barnvagnar. Och i farter som de vore i färd med att sätta nya rekord för tvåhjuliga tystgående fordon. Heder åt dem som trotsar backar och blåst trampande gamla hederliga velocipeder, i maklig takt.

Det finns en hel del hundar i närområdet, två har en avog inställning till mig, taxarna Lennart och Peppe. Har ingen aning om varför, men så är det. Vill jag växla några ord med Peppes husse, Rolf Karlsson, som efter en operation numera kan förflytta sig utan rollator, så sneglar Peppe lömskt under lugg. Tror mig veta vad han har i sinnet och håller ett avstånd på dryga metern, medan husse berättar att han fått tillbaka blodcirkulationen i benen och åter kan känna golvvärmen i lägenheten.

Vad finns annars som kan värma denna dödtrista årstid? Jo, man kan ta sig till Visborgskyrkan och inta den månatliga aftonvarden i glada vänners lag. I morgon söndag är det dags igen. Första gången jag var där, för två månader sedan, så vankades det spenatsoppa, kalops och som avslutning pepparkaksrulltårta och kaffe. Vad som står på menyn denna gång får bli en värmande överraskning. Allt är till glädje för en person med oregelbundna och originella matvanor.

Fick bilen dubbad runt om igår. Hoppas att det ska få samma effekt som när man tvättar den sommartid. Två timmar senare så börjar det regna och man har ansträngt sig alldeles i onödan. Hängde du inte med? Menar förstås att nu när man är beredd på snö och hala vägar, så blir det en mild och snöfattig vinter. Inte mig emot. . Får gärna bli ännu en vinter då man inte behöver knalla runt i dubbla långkalsonger, dunfodrad jacka och pälsmössan neddragen över öronen.

Vet du vad Ingvar Kamprad, Bert Karlsson, Yngve Andersson, Pigge Werkelin och PG Gyllenhammar har gemensamt? Jo, det handlar om personer som jag alltid har beundrat. Men så fick PG mig att höja på ögonbrynen. Jag tänker förstås på den intervju där han klassade Sverigedemokraterna som ett fascistiskt parti och därmed stämplade 1,1 miljon svenskar som fascistsympatisörer. Skrämmande minst sagt. Liksom att rånarna som slog till mot Ica Wisborg, lika snabbt som dem greps, lika snabbt fick lämna polisstationen. Sånt skapar oro både hos kunder och personal.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
Ingvar Andersson