"Jag är glad att jag orkar vara nykter"

Bingolotto kvällen innan julafton är så Svensson-aktigt att det inte är klokt. Men det är roligt, skriver Jenny Persson.

21 december 2019 06:00

Julen, den börjar i exakt samma sekund som barnens kusiner sätter fötterna på ön. Timmarna innan är våra barn alldeles nippriga, väntar, längtar. De vet också. Att julen börjar när kusinerna dräller in. 

En sådan glädje det är, att de kommer hem. Alla de som man gått och längtat och väntat på hela året. Att de sätter sig på båt och flyg och kommer från alla möjliga delar av landet och världen, hit till oss. På vår ensliga lilla ö mitt i Östersjön. Kanske är hemvändarna det allra bästa med hela julen. 

 

Kvällen före jul spelar vi Bingolotto. Ja jag vet. Det är inte coolt. Det är faktiskt så töntigt och Svensson Svensson-aktigt att det inte är klokt. Men det är roligt att spela Bingolotto med barn. Det är roligt att käka en enkel middag och spela ihop med vänner. Prata och skratta mellan spelen. Framåt nattkröken går vi hem genom skogen. Och när vi vaknar är det julafton!

 

Julafton och juldagen, de är vad de är. Myllrar förbi i ett virrvarr av presentpapper, kusiner, bilkörning och paradisaskar. Man fullständigt rasar ner i soffan framåt nattkröken. Hinner kanske se en bra film och mumla några kärleksfulla ord till den man är gift med. 

På annandagen samlas de, mostrarna, morbröderna, kusinerna, kusinbarnen. Vi firar i bygdegården numera då vi blivit så många. En morbror har bryggt dricke. En moster anordnar lekar för alla. En annan moster hatar lekarna. En bebis bajsar på sig. Morbror B berättar en anekdot som alla hört tretusen gånger tidigare. Timmi bjuder upp. 

Så går mellandagarna. Man träffar hemvändande vänner. Går på bio. Tar en glögg med grannarna. 

 

Jag vet att julen mest gör ont för vissa. Och jag vet hur det känns för jag har också haft värdelösa jular. Jular då jag varit ledsen, deprimerad, gravid, haft krossat hjärta och krossad själ. Jular då jag mest varit full, lyckligtvis innan jag fick barn. Jag är glad att jag orkar vara nykter sedan barnen kom. Det är inte alla som orkar det. 

Trots att julen på många sätt är den mest maxade högtiden så gäller det väl som vanligt att ta fasta på de små grejerna och vara glad åt dem. Jag är som sagt glad åt att jag har ett sådant liv som gör det lätt för mig att hålla mig nykter.  

 

Det finns ju rätt mycket att vara glad åt när man tänker så. Om man inte har så skyhöga krav. En jul utan fylla och magsjuka är allt jag begär.

En god, väldoftande jul önskar jag er alla! 

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Persson