Kapitalisterna måste ta ansvar

9 februari 2019 06:20

Det är så oerhört mycket med den moderna miljörörelsen som stör mig. Som när kapitalismen försöker profitera på något som de själva orsakat. Som när den stora kedjan gör stor affär av att de nu minsann ska sluta sälja engångsbestick och därmed antyder att konsumenternas extrema användning av bestick är ett stort problem. Samtidigt som de säljer rödbetor vakuumförpackade i plast, med ytterligare en helt meningslös plastpåse omkring. Affärer och då särskilt mataffärers, miljöavtryck skulle jag vilja påstå är tusenfalt värre än det som enskilda hushåll står för. Detta vet de om, men för att vi ska glömma bort det, väljer de att ta bort just plastbestick och göra stor sak av det. ”Konsumenterna måste ta ansvar”, försvarar de sig lamt, men sanningen är att det är kapitalisterna som måste ta ansvar. När slutar ni sälja utländskt kött? När slutar ni med dubbla plastförpackningar? När slutar ni sälja produkter pumpade med både det ena och det andra? När går ni igenom ert sortiment vara för vara och ser till att exakt varenda vara i era butiker tillverkas på ett schyst sätt både miljömässigt och etiskt? När tar ni ert ansvar på allvar?

En annan sak som stör mig något så in i vassen mycket är att Stockholms innerstad styr miljödebatten i Sverige. Där bor de i sin betong, på en plats helt uppbyggt utefter mänskliga behov. Där kör de sina bilar, där bor de tätt, tätt tillsammans, långt ifrån grönska och natur. Och där sitter de och talar om för oss som bor på landsbygd och i glesbygd hur miljökampen ska föras. Nu ska vi sluta flyga, ropar de, de som hittills flugit allra mest. Det stör mig att min vän, som är ensamstående mamma och äntligen lyckats spara ihop till en utlandssemester med sina barn ska få antalet ton koldioxid denna resa kostar upptryckt i ansiktet när hon inte haft råd med bil på tio år.

Det är så verklighetsfrånvänt när människor som på inga vis lever med varken miljö eller natur, sitter och dikterar ordningar för hur miljö och natur ska bevaras. Det är så farligt att makten sitter så långt ifrån verkligheten. Det är också allvarligt eftersom människan av sin natur gärna skyller ifrån sig. Och på grund av det har landet nu ett folk som vet exakt allt om på vilka sätt landsbygden förstör miljön men absolut ingenting om på vilka sätt gigantiska städer av betong påverkar densamma.

Jag tror inte att kampen för ett bättre klimat bör föras på individnivå. Den bör föras via regering, via lagändringar. Och den måste föras på ett rimligt sätt där de med högst skuld också betalar mest. Framförallt behöver debatten byta rum och inkludera även de för vilka natur och miljö är relevant, Det är därifrån de bästa och mest hållbara idéerna till förändring kommer att komma.

jenny_thomasson@hotmail.com

Krönika

Så jobbar vi med nyheter