"Tänk om de sagt samma sak om ordet FETTO"

En ganska bra grej med ordet FETTO är att nästan alla förstår att man inte får säga så, skriver Jenny Persson i dagens krönika.

18 januari 2020 06:15

Vad är du allra mest osäker över? Vad med eller på dig är annorlunda än på/med de flesta andra? Har du en stor näsa kanske? Är du överviktig? Skelögd? Har du läs- och skrivsvårigheter? Adhd kanske? Alla har vi ju någonting. 

För mig var det själva kroppen, förr. FETTO blev således mitt skräckord. Det faktum att det fanns ett ord, som på en sekund pekade ut exakt på vilket sätt jag skilde mig från de flesta andra, blev ett jättebra sätt att tysta mig på. Om jag inte märktes, aldrig sa emot, aldrig räckte upp handen, aldrig utmärkte mig på något sätt, så skulle ingen se mig och ingen skulle kalla mig för FETTO och då skulle heller ingen märka att jag var annorlunda. 

 

En ganska bra grej med ordet FETTO är att nästan alla förstår att man inte får säga så. Nästan alla vet att tjocka människor inte uppskattar att få slängt i ansiktet att de är tjocka. Att det inte spelar någon roll ifall man säger FETTO för att vara elak eller om man säger FETTO mer som ett konstaterande av en uppenbar sanning, eller ens nämner ordet i närheten av någon som är överviktig.

 

Ponera nu att din hudfärg är brun. Svart. Ljusbrun kanske. Nästan alla andra i din omgivning är vita/ljusa. Du vet, precis som tjocka vet att varken norm eller ideal inte är en rundare kroppsform, att norm och ideal i Västvärlden och även många andra delar av världen, aldrig har varit färgad hud. Du vet att människor som ser ut som dig under århundraden har förtryckts, diskriminerats, misshandlats och till och med förslavats, på grund av att de har just den där färgen på huden som du också har. Du vet att det fanns särskilda, nedsättande ord för människor lika dig, förr. Ett ord som tystar. 

 

Tänk dig så att du växer upp i/kommer till förmodligen det sista landet på jorden som envisas med att få använda just det fruktansvärda ordet som har gjort så ont i så många människor under så lång tid, om en kakjävel. Ponera vidare att när du försiktigt påpekar att det inte känns okej att de använder det där ordet, så svarar de dig med fraser likt "det är en kaka! Slappna av! och "för MIG betyder ordet ingenting dåligt nej, därför kan jag använda det". Tänk om de sagt likadant om ordet FETTO.

 

För att prata klarspråk: Ordet i fråga är ett ord som inte ska användas. Det handlar om att vara schyst, om moral och om sunt jävla bondförnuft. Det heter således chokladboll. 

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Persson