Vad ska vi göra då, skjuta dem?

13 april 2019 06:00

Vet ni om att det finns människor som på allvar går runt och tror att de gör samhället en tjänst för att de tränar och håller sig normalviktiga? För det finns människor som på allvar går runt och tror att meningen med livet är att kosta samhället så lite som möjligt.

Vet ni att det finns människor som går runt och har som mål i livet att bli så gamla som möjligt. Tänker att det är det som är meningen. Och därför att de tror det, så blir de jätteupprörda när andra kanske röker, eller blir tjocka eller knarkar och inte alls bryr sig om målet att leva så länge som möjligt.

Ibland undrar jag hur de här människorna kan vara så självgoda. Att de på allvar tror att de gör en samhällsinsats när de springer på sina löpband och äter sina salladsblad till lunch och gör allt de kan för att hålla sig vid liv. Och framförallt funderar jag mycket kring vad de egentligen tycker att vi ska göra åt alla de människor som inte har som livets mål och mening att vara icke kostsamma samt leva så länge som möjligt? Vill de avliva? Ska vi helt enkelt bara ta och skjuta av alla feta, rökare och knarkare? Och var drar vi gränsen? Är det bara de rent självförvållade anledningarna bakom skattekostnader som vi ska avliva? Eller ska vi skjuta av även till exempel gamla som ju faktiskt kunde ha skött sig lite bättre och kanske lyckats klara sig själva lite längre innan de började kosta skattepengar?

Och hur gör vi till exempel med de som får cancer? Ska vi kolla alla cancerpatienter? Åt de kanske något onyttigt, typ chips? Tränade de inte tillräckligt? Hade de oskyddat sex? Lantbrukarna som använde giftigt bekämpningsmedel och fick cancer till exempel. Skjuter vi av dem också? Idrottsskadorna? Som alla drabbas av när de envisas med att börja löpträna i 39-årsåldern? Bilolyckorna?

Eller kommer vi överens om att alla kostar skattepengar. Att välfärdens själva grund och mening är att alla ska få kunna leva, oavsett förutsättningar, arv, miljö och möjligheter. Man SKA kunna använda giftiga kemikalier och ändå få utnyttja den svenska vården när man får cancer. Feta människor SKA få vara feta i fred och utnyttja den vård som vi alla har rätt till. Alla partier i Sveriges riksdag vill ha välfärd. Flytta utomlands om ni inte kan skriva under för den.

Och för er egen skull, tänk om. Det är en tusenfalt rimligare mening med livet att skriva tröstande texter om att man kan vara tjock OCH fin, likt Antonia Broén gjort på helagotland.se, än att springa några mil på löpbandet varje vecka. Det spelar ingen roll hur smal och billig i statlig drift du är så länge du är elak mot människor som redan kämpar som det är. Tjocka, snälla människor är av tusen gånger högre värde än smala elakingar. Men det vet ni redan innerst inne.

jenny_thomasson@hotmail.com

Krönika

Så jobbar vi med nyheter