Därför låser vi upp allt om coronaviruset

Oron är stor, och händelseutvecklingen sker snabbt. Därför låser vi upp allt om coronaviruset.

11 mars 2020 08:52

Från och med i dag låser vi upp allt vi skriver om coronaviruset.

På vår sajt har vi även en hel del material från TT under flikarna Inrikes och Utrikes, och vi ska försöka hinna låsa upp även de artiklarna.

Vi tycker att det är viktigt att allmänheten får relevant och snabb information om detta. Vi vill undvika ryktesspridning och stå för en balanserad och trovärdig bevakning. Vi vill hjälpa till att förhindra smittspridning, och genom att låsa upp artiklarna på Helagotland.se kan vi förhoppningsvis dra vårt strå till stacken.

Coronaviruset berör alla, och det finns en utbredd oro.

Jag ska erkänna att när de första rapporterna om coronaviruset nådde oss från Kina så tog jag det inte på särskilt stort allvar. Inte ens när de första fallen dök upp Europa tänkte jag att det har var något att oroa sig för, inte för oss här uppe i norr.

Men där misstog jag mig ordentligt. Just nu i skrivande stund har vi ingen aning om vart detta tar vägen. Vi kan inte förutse konsekvenserna på något plan. Hur väl rustat är Gotland egentligen om det skulle behövas många platser för intensivvård? Beskeden från sjukvården har hittills varit av lugnande karaktär, men med tanke på att Visby lasarett gick upp i stabsläge och hade platsbrist för inte så länge sen helt utan coronaläge kan man ju undra.

I ett längre perspektiv kan man fundera på hur detta drabbar Gotland som besöksmål. Kan Almedalsveckan anordnas? Om inte vore det ett dråpslag mot den gotländska näringen. 

Hur kommer färjetrafiken att påverkas om regeringen fattar beslut om förbud mot stora folksamlingar? Räknas en full färja med 1650 pax som en folksamling? Det finns så många frågor.

Men från och med nu gäller det för var och en att ta sitt ansvar, oavsett om man anser sig vara i en riskgrupp eller inte. För även om du råkar vara ung och stark så finns det många andra som kan drabbas väldigt hårt av det här viruset.

Följ myndigheternas rekommendationer. Tvätta händerna. Visa hänsyn och använd sunt förnuft.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Pettersson