Här är det ni bryr er allra mest om!

3 april 2019 05:45

Vi mäter alltid vilka artiklar som blir mest lästa på Helagotland.se, och den topplistan ser alltid ungefär likadan ut. Överst hamnar nästan alltid det vi kallar för blåljus, alltså rena händelsenyheter som handlar om olyckor, bränder eller brott.

Det i sig är inget konstigt, den typen av nyheter är sådant som berör, och vi skriver om i princip allt eftersom vi vet att om det hörs sirener någonstans så går man in på Helagotland.se för att se vad som hänt.

Färjetrafiken är en annan fråga som engagerar. Det är ingen slump att vi skriver mycket om färjetrafiken, ni läsare vill uppenbarligen ha de nyheterna.

Efter det är topplistan säsongsberoende, eller händelseberoende kan man säga. I somras var det torkan. Förra veckan var det Josefin Nilsson.

Men vid sidan av dessa givna ämnen så är det alltid näringslivsnyheter av olika slag som ligger i topp. Nya affärer och butiker, nya satsningar, nybyggen, konkurser, fastighetsaffärer, entreprenörsskap och pengar i största allmänhet.

Det var inte så många år sedan som jag i min roll som nyhetschef på GT fick kritik för att det skrevs för lite om näringslivet. Det efterlystes särskilda näringslivsreportrar som enbart skulle skriva (helst positiva) nyheter.

I dag vågar jag lova att vi har en med lokaltidningsmått mätt en extremt bra bevakning av just näringslivet. Vi samlar alla våra ekonominyheter på en undersajt till Helagotland.se som heter Affärslivgotland.se för den som är extra nördigt intresserad. Vi har alla fastighetsaffärer och lagfarter under fliken Bostad. Perfekt för den som vill se vad grannen fick för huset, eller vad affärslokalen fick för slutpris.

Det är inte många nyheter eller affärer som vi missar. På gott och ont kan kanske tilläggas, ibland kanske ribban kanske läggs lite väl lågt i vad som uppmärksammas.

Men å andra sidan, så är det även med blåljusnyheterna. ”100 förare fick blåsa – alla var nyktra” är en inte helt ovanlig notis.

Om detta kan man tycka vad man vill, men det finns ändå något fint i det, klassisk lokaltidningsjournalistik. Dessa 100 förare som fick blåsa berättar detta för fyra personer i sin bekantskapskrets, och alla undrar om någon åkte fast. Lägg sedan till alla som passerade utan att stoppas, och alla de som brukar åka den vägen dagligen ... ja ni fattar. Lokalt engagemang.

Samma sak är det med näringslivsnotiserna. Öppnar det en kiosk i Bunge så skriver vi det. När den går i konken skriver vi det också.

Alla nyheter flyttar inte berg eller avsätter poltiker. Men de har ändå sin plats i tidningen och på webben.

Apropå näringslivet så drog vi för snart två år sedan igång en satsning som heter Mediabaren. Tanken var att skapa en after work med inbjudna gäster i ett livesänt program som inte så lite liknar upplägget för populära ”Skavlan” i SVT. Men varför uppfinna hjulet en gång till?

Med tiden har formatet satt sig, och arrangemanget har blivit mer populärt än jag kunde tro.

På fredag är det dags igen, då har jag entreprenören, mångmiljonären och socialdemokraten Karsten Inde som en av gästerna. Han får sällskap av regionstyrelsens ordförande, centerpartisten Eva Nypelius och kanske har de ett och annat att diskutera om just näringslivsfrågor och bostadsbyggande.

Tredje gäst är Adam Ladebäck, vår senaste elitexport som förra året debuterade som fotbollsdomare i allsvenskan. Dessutom är han chef för Ung Företagsamhet på Gotland, apropå näringsliv.

Det är alltid helt gratis att komma, och dörrarna öppnas klockan 17 till Wisby Strands loungebar.

Med tanke på ert aldrig sinande intresse för just näringslivsfrågor räknar jag kallt med lapp på luckan.

Sommartidens vara eller inte vara är uppe för diskussion. Jag hör till dem som älskar den drastiska förändringen som blir av att ställa om klockan en timme på våren och en på hösten. Jag gillar ändringen i ljus, och känslan av att markera att vi byter årstid.

Andra har problem med sömnen och det kan ta dagar att ställa om dygnsrytmen, men det är något jag helt slipper. Därför kommer jag att sakna det mycket om traditionen försvinner.

Apropå näringsliv igen. Ni har väl inte missat att vi förra året lanserade magasinet Affärsliv Gotland? Två fantastiska nummer blev det. Nu jobbar vi för högtryck med nummer tre som kommer i maj med massor av intressant läsning!

Har ni tips är det bara ett mejla oss, redaktion@helagotland.se!

Så jobbar vi med nyheter
Mats Pettersson