"Vi är bortskämda med fantastiska restauranger"

20 februari 2019 06:05

Det händer faktiskt fortfarande att jag får frågan om vad vi gör på Gotland på vintern. Inte sällan utifrån ett restaurangperspektiv, alltså att det förutsätts att inget är öppet på Gotland och att det i bästa fall går att få en grillad med bröd, eller kanske en pizza.

På sätt och vis kan jag förstå frågan, för städer med omkring 30 000 invånare brukar inte ha något vidare utbud. Det finns en kinakrog, en sportbar, en thai, en ”lite finare” restaurang, tio pizzerior och några gatukök. Ni vet hur det brukar se ut om ni bilat genom landet någon gång.

LÄS MER: Årets gotländska krogar i White Guide

Men Gotland är nu en gång för alla inte som andra platser.

Jag är uppriktigt imponerad, och förundrad, över det fantastiska utbud av kvalitetsrestauranger som finns här även vintertid. Att fundera på att gå ut och äta i Visby medför i-landsproblem i form av beslutsångest över vart man ska gå.

Jag vet inte riktigt när eller hur den här restaurangrevolutionen uppstod. Den som vet får gärna höra av sig till mig.

När vi skrev om det här, ett reportage om det gotländska kroglivet, för något år sedan var en av förklaringarna att bra restauranger genererar fler bra restauranger. Att det blir en god spiral, där krögare motiverar varandra och där förutsättningar skapas för ett levande och dynamiskt krogliv.

Det handlar också om att vi som kunder vet att det finns bra ställen att gå till, och därför också går ut och äter i högre utsträckning. Ett beteende som naturligtvis inte uppstår över en natt, utan kräver ett långsiktigt och målmedvetet arbete.

Det är klart att utbudet är ännu större sommartid, konstigt vore det annars, men listan på krogar som kämpar på över vintern och har öppet året runt är ändå lång.

Okej, januari är kanske inte den roligaste månaden, det ska erkännas, men å andra sidan, de som driver krogarna har också gjort sig förtjänta av semester någon gång.

LÄS MER: Gotländsk krog nominerad till Årets restaurang

Dessutom öppnar det hela tiden nya spännande restauranger, med nya koncept och menyer. Tuppens krog och Brorsan på Adelsgatan är bara två exempel på nya kvalitetsställen som berikar stadsbilden och ökar utbudet.

Och då ska vi inte glömma landsbygden, även om det är tuffare att driva året runt-verksamhet där. Men när värmen kommer känns det som att man kan äta gott och med hög kvalitet i snart sagt varje socken.

Det är alltid lätt att bli hemmablind. Men vi ska vara medvetna om att Gotland är en fantastisk plats att bo och leva på, på så många olika sätt. Och när det gäller mat är vi väldigt bortskämda.

Min restauranglista just nu (den ändras löpande).

1) Brorsan. Kul koncept, god och oväntad mat.

2) Brooklyn Burger. Levererar alltid, och med utmärkt service.

3) Rökeriet i Katthammarsvik. Sparsamt öppet vintertid, men värt att vänta på.

4) Creperiet. Det blir pannkaka, fast på ett bra sätt.

5) Mels Diner. Svårt att hitta mer prisvärd middag.

Om man äter måste man träna, annars blir statistiken om överviktiga gotlänningar ännu sämre.

Efter en galen januari när det knappt gick att komma in på gymmet har det redan börjat bli glesare på träningspassen. Skönt förvisso med plats, men hur går det med era nyårslöften egentligen?

Så jobbar vi med nyheter