Tomma lador väcker ångest

Drömsommar eller mardrömssommar? Eller båda samtidigt? Medan en del njuter av sol och bad, våndas andra över hur man ska klara att ge mat till sina djur.

4 augusti 2018 08:00

Det här var sommaren när man på allvar började fundera över klimathotet. Extremtemperaturer sedan i maj, alla lammbeten är sönderbrända för länge sedan och lagret med vinterfoder kommer inte att räcka på långt när. Det är svårt att förklara den enorma ångest som hotar att ta greppet om en då man inte har mat till sina djur. Nu vill jag understryka att läget absolut inte är värst för oss, vi är månskensbönder och har andra yrken att falla tillbaka på. Men att behöva slakta ut fullt friska tackor från en avelsbesättning som det tagit vår familj ett halvt sekel att bygga upp, det är sorg. Eller börja fundera på att ta bort dotterns gamla ponnys, hennes barndomsvänner, bara för att vi inte har någon mat att ge dem.

Det finns inte foder att köpa. Det går inte att anmäla till slakt för det är kö på slakterierna. Och ute i det torra landskapet rymmer lammen från sina fållor i hopp om att det är grönare på andra sidan.

I ett försök att bättra på lagret med vinterfoder ensilerade vi veten. När veten skulle slås uppmanades vi att hålla brandvakt så att inga gnistor från maskinerna skulle fatta eld. Vi stod där på åkern beredda med en tunna vatten efter bilen. Det blev ingen eld och inte blev det just någon skörd heller, de tunna vetestråna räckte inte till många balar.

– Är det hö eller katthår? som Karl-Oskar frågade sig i Utvandrarna.

Det här var också sommaren då kontrasterna mellan människors olika liv blev allt tydligare. Medan vi oroar oss sjuka över vattennivåer och hungriga djur är sociala medier fulla av glada tillrop över den underbara sommaren. Jag planerar att ställa iordning gårdens gamla dass så att jag i händelse av att brunnen sinar åtminstone ska kunna gå på toa utan problem. Hemmansägaren tycker att det är det dummaste han någonsin hört. Det är synd för dasset har två hål så det finns plats för honom också där.

En familj erbjuder oss att hämta några gamla takplåtar då de bytt tak på fritidshuset. När Hemmansägaren trött kommer till fastigheten efter att ha jagat lamm halva dagen och dessutom skadat foten, visar termometern på straxt över 30 grader. Det visar sig också att de aktuella plåtarna ännu sitter fast på taket och Hemmansägaren förväntas klättra upp på det glödheta taket och skruva loss dem. Själva sitter familjen i den nya bilen, som går på tomgång med AC:n på, och sover middag. En scen som tagen ur tv-serien "Solsidan". Mitt i allt elände så är det hysteriskt roligt egentligen!

Mejl från gården

Så jobbar vi med nyheter
Mien Niklasson