Vem som helst kan steka på en filé

Det är mycket snack om att äta rätt och hållbart, konstaterar Mien Niklasson. Ändå väljer vi bara de finaste bitarna i affären. Hur hållbart är det?

23 februari 2019 08:00

Det finns nästan ingenting som är så kontroversiellt som det här med mat. Vad man ska äta för att hålla sig frisk och vilken mat man ska köpa för att vara mest miljövänlig. Själv kämpar jag med att gå ner i vikt för hälsans skull. Det är inte lätt. Inte blir det lättare av att typ alla har synpunkter på vad jag ska äta eller inte äta. Folk kan bli osams över huvudet på mig när var och en förespråkar sina teorier. Det är helt otroligt hur många som vet bäst om mat.

Ändå upplever jag att det är många som inte fattar någonting alls. Hur kan det vara att i alla matlagningsprogram så tillagas bara de bästa bitarna? Man kan ju köpa hur ekologiskt man vill men om man bara äter filén från grisen, nötet eller kycklingen så är ju inte det speciellt miljömedvetet. Vi som hushållsslaktar ibland vet ju att ett lamm består av betydligt mer än den pyttelilla filén. Jag blir provocerad när jag ser stjärnkockar tillaga oxfilé på TV, det är väl ingen konst. Det kan ju nästan jämföras med att koka brunsås på pulver i svårighetsgrad. Jag vill se dem ta sig an en lammnacke eller ett vitkålshuvud någon gång.

Som köttproducent äter jag i princip aldrig lammkött för det kan säljas till slakteriet. Det vi slaktar hemma är en och annan utslagstacka för det köttet är värdelöst ur ekonomiskt hänseende, man får en sisådär 250 kr för hela djuret. Är det då något fel på gammal tacka? En gammal trotjänare som har fött många lammungar och i många år jobbat med att hålla landskapet öppet. Som kan matföda sig på sly och hällmark. Moget kött går inte bara att lägga i en stekpanna några minuter för då blir det jäkligt segt utan tar tid att tillaga. Själv är jag uppfödd på gammal tacka, i mitt barndomshem åt vi nästan bara det. Låt min mamma komma in i ett matlagningsprogram, då kommer hon att laga skjortan av alla kändiskockar med sitt pepparrotskött på tacka! Min tackkebab går inte heller av för hackor.

Nu menar jag inte att vi ska återgå till att äta torskboddar men man kan ju tänka efter lite när man köper portionspackad torskrygg nästa gång. Jag tror nämligen att man medverkar till ett stort matsvinn då. Min pappa lät inget förfaras, han stekte till och med galtfläsk och åt. Galtfläsk luktar fruktansvärt illa när man steker det men det är inget fel på smaken.

Men det är en ny generation på väg in i köken nu. När dagens ungdomar lagar mat till många är min spaning att då lagar man alltid vegetariskt för då kan alla äta, oavsett trosuppfattning eller matuppfattning. Det är intressant.

Mejl från gården

Så jobbar vi med nyheter
Mien Niklasson