Språkpolisiära notiser

Språk, språkanvändning och språkvård är känsliga ämnen. Och det vimlar av betterwissrar som tar varje tillfälle i akt att korrigera den som gör fel. Vaffo gör di på dette viset?

21 december 2018 08:00

Under många, många år trodde jag att det fanns ett ord, ett uttryck, som hette ”hårddraget”. Och det betydde att om man drog något hårt, till sin spets, så kom man till en viss bestämd slutsats. Sedan fick jag lära mig att det heter ”hårdraget”, det vill säga om man använder ett hårstrå för att skilja mellan två saker som ligger varandra nära, kommer man till slutsatsen.

Såväl vad gäller det felaktiga som det korrekta ordet har det samma innebörd. Men sedan jag lärde mig det riktiga ordet tillhör jag den nationella språkpolisiära insatsstyrkan som rycker ut så snart någon okunnig idiot säger ”hårddraget” – hur kan man ens komma på tanken att använda ett sådant icke-existerande uttryck? Det måste genast beivras och åtgärdas.

På senare tid har jag retat mig på allt som ”stängs ned”; det må vara kärnkraftverk, Eiffeltornets belysning eller en radiokanal. Samma sak där; vad är det för idioter som inte vet att kärnkraftverk kan ”stängas”, men inte ”stängas ned”? Och ”vidlåter”, vad fan betyder det? Det heter ju ”vidlåder”. Exemplen kan mångfaldigas. Som medlem i den språkpolisiära insatsstyrkan är man fullt sysselsatt.

Nu har jag dock fått för mig att begära mitt entledigande från språkpolisen. När det gäller ”hårdraget” och ”hårddraget” vet jag inte varför man ska behöva godkänna det ena och underkänna det andra. Oavsett vilket av uttrycken man använder menar man ju samma sak. Och att mottagaren skulle förstå mig på två olika sätt beroende på vilket av dessa två ord jag använder håller jag för uteslutet. Och vill någon ”stänga ned” ett kärnkraftverk kan de väl få göra det. Frågan någon mig ”vart” Stora torget ligger i stället för ”var” det ligger kan jag svara artigt och belevat var det ligger och vart de ska gå – utan några mellankommande språkpolisiära insatser.

Men hallå! Språket är ju det kulturella kittet som håller oss samman. Det om något måste vi väl värna och vårda? Nja, vi ska använda och utveckla vårt språk. Om vi inte gör det utan bara statiskt bevarar det exakt som det är i dag dör det ut. Ett sådant vårdande klarar vi oss utmärkt utan. Jag hoppas att fler än jag kan entlediga sig själva! (Men lik förbannat hettar det till i skallen när någon vill ”stänga ned” något).

Somliga rader

Så jobbar vi med nyheter