Krönika Bison Dessa ständiga nyårsaftnar! Närmare ekvatorn. Respekt för 80 år. Ringboms gravlax. Fel på hönorna?

Ständigt dessa nyårsaftnar.

Knappt har en avverkats innan det är dags för nästa. Ungefär som deklarationer. Den åriga våndan för hur jag ska få ihop debet och kredit, resor i och utanför tjänsten, inkomster av bokförsäljning, eventuella avdrag för facklitteratur, som egentligen kanske bara är ren nöjesläsning...

Och nyårsaftnarna. Jag är en person som just denna dag skapar löften om både det ena och det andra. Inte om någon plufsig övervikt att jobba bort, för det har jag ingen. Inget världsligt engagemang för vår natur, eller för flyktingarnas självklara rätt att få stanna. Jag gör redan så gott jag kan. Heller inga löften om att äntligen förvandla den här trädgården, 70 meter från havet, till en välskött ljuvlig oas.

Nej, ingenting sånt.

Däremot önskar jag att 2019 ska förvandla mitt skrivbord till något som min kärlek slipper skämmas över när vi får gäster. Jag vill disciplinera mig och träna varpa så att mina lagkompisar lugnt kan lita på att jag aldrig kastar mer än tjugo centimeter från pinnen. Jag vill bete mig så att mina barn, fem stycken, den dagen jag fyller 80 år ska säga, och mena det, att ”Du är kanske inte världens i särklass bästa pappa, men du duger.”

Den stämningsfulla snölykta jag skulle krama ihop på julafton blev bara en liten smutsig vattenpöl.

Någon nyårslykta lär det heller inte bli här på öns sydligaste del, ett antal mil närmare ekvatorn än övriga Gotland.

Ja, alltså, det här med åldern. Jag har aldrig haft den minsta åldersnoja. Normalt ”känsliga” födelsedagar är 30, 50 och 65 år, men det är inget som har stressat mig. Däremot 80. Jisses, det är ju bara 20 år kvar till 100!

För tjugo år sen flyttade jag hem till Gotland och började skriva de här krönikorna. Endast ”strighta” fick gifta sig och bilda familj. Ingen visste vem Håkan Hellström var. Det var helt ok att röka på krogen. Det fanns ännu ingen Zlatan i landslaget. Ingen visste vad ”googla” betydde.

På 80-årsdagen måste jag bestämma mig. Sikta på 100, eller hålla fast vid min ursprungliga plan på 93 år?

I helgen kastade jag varpa med 11-åriga Clara från Hemse.

­– Varpa är jättekul! sa hon.

Det behövs många som hon för att öns nationalsport ska överleva.

Utan att först fråga Göran Ringbom i Hamra om lov, avslöjar jag nu hans recept på gravad lax.

Ersätt vanligt salt med Aromat!

Och än en gång. Åldern. För inte alls länge sedan var jag känd och beundrad för mina perfekt kokta frukostägg. Ordentligt stelnad vita och en lagom krämig gula. Men idag. Alldeles för hårdkokta, ibland till och med svagt gröna.

Ett ålderstecken eller fel på nutidens hönor?

bison.gotland@telia.com