Då ska jag gå omkring och krama folk

Kärlek på två meters avstånd? Kvinnligt/manligt i klädbutiken. 2,3 miljoner för misskött jobb.

3 april 2020 12:24

Gör så gott jag kan. Men lätt är det inte.

8-tiden: Cyklar till bastubryggan i hamnen och badar. Vattnet oförändrat iskallt.

Hem till frukost, morgontidning och radionyheter. Corona, ingenting annat händer just nu. Bläddrar igenom tidningen (GT) och markerar och räknar alla ”corona” och ”Covid-19”. 49 stycken.

Dottern, som jobbar i vården, ringer och frågar om vi behöver något från Hemse. Ja, några medikamenter från Apoteket. ”Lägg era recept, legitimationer och betalkort i brevlådan, så fixar jag det!”

Skjuter upp en planerad vistelse med övernattning i Visby.

Jästen är slut, åker och handlar i lokala affären. Vi är inte många, men de som är där känner jag. Vi försöker samtala på, av Folkhälsomyndigheten rekommenderat minsta avstånd, två meter. Fungerar dåligt, jag har glömt hörapparaten hemma.

Kommer hem och får veta att hustrun till en av mina bästa vänner dött. Jag åker hem till honom med en blomma. Han är ledsen och jag ger honom en kram. Men den blir mycket snabb, för jag hör än en gång Folkhälsomyndigheten: ”Inga kramar!”

Kvällens tv-nyheter: Corona. Kulmen inte nådd. Brist på skyddsutrustning. Diktaturen Ungern. Sverigedemokraternas tystnad. Olyckliga ägare på norrländska skidanläggningar.

22-tiden: Går och lägger oss. Kärlek på två meters avstånd?

 

En dag lämnar vi dock karantänen och tar oss till Hemse för klädinköp. Jag behöver att par blåjeans. Butiksägaren granskar mig under några sekunder och tar sedan fram ett par byxor. Jag går in i provhytten. Byxorna passar perfekt.

– Efter femtio år i branschen brukar det bli rätt. Och du har ju ingen mage, säger han.

Jag frågar om det är stor skillnad, tidsmässigt, på manliga och kvinnliga klädköpare.

Får inget direkt svar, men tolkar leendet:

– Ett ljusår!

 

Vet inte hur många gånger jag har skrivit om höga chefer som ”belönas” med skyhöga ersättningar efter att ha misskött jobbet och fått sparken.

Mitt i corona-krisen, när Hylte kommun i Halland just gått upp i stabsläge, åkte kommundirektören Per Borg på semester till Thailand.

”Förtroendet är förbrukat. Det omöjliggör att han kan fortsätta verka i sin befattning”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Enligt Borgs anställningsavtal har han rätt till ett avgångsvederlag på 2 379 000 kronor!

 

När corona-krisen är över ska jag krama folk, trängas i folksamlingar och sitta på Fiket med de lokala huliganerna när Hammarby åter tillåts spela fotboll.

 

mejl: bison.gotland@telia.com

Så jobbar vi med nyheter
Bison Nilsson