Den cyklande politikern i snömodden

11 februari 2019 06:00

En tidnings nyhetssidor ska vara neutrala. Tyckande får ledarskribenter och insändarsidornas publik sköta om.

Ändå blir jag glatt överraskad när ”min” tidning vågar bryta mot detta. Rubrik på förstasidan i torsdagens tidning: Byggstopp – försvarets våta filt breder ut sig.

En tydlig sarkasm mot försvarets krigsnoja. Den ”våta filten” läggs över Västerhejde, Vibble, Tofta och norra delen av Visby. Där får ingen bygga, där får ingen bruka marken. Heller ingen ersättning till dem som drabbas.

Och mot Regionen som står på krigsmaktens sida. ”Det här är viktig för Gotland ur arbetsmarknadssynpunkt och för Sverige med tanke på säkerhetspolitiken”, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Krigsrustning som arbetsmarknadsåtgärd!?

Sala, Fagersta, Avesta, Ockelbo, Hallstahammar, Surahammar, Ånge och Göteborg (pensionärer) har fri kollektivtrafik.

Varför inte Gotland?

Berättade i förra krönikan om de 150 lokala politikerna som skulle på utbildningsmöte på Suderbys herrgård. Från Visby passera vardagar buss 10 Suderbys fjorton (14) gånger. Jag vet inte hur dags mötet började, men gissar vid 9-tiden. Eller något tidigare eller senare. Då finns det två bussar från Visby busstation att välja på. 07:45 och 08:10. Resan tar sju (7) minuter.

Av dessa 150 utbildningsivriga politiker valde en (1) att åka buss.

Läsarnas kommentarer:

”Spännande med din politiker som tog bussen, utgår från att hen är ung, annars åker väl dom över 80 gratis?” (Sivert Söderlund, Visby).

”Utöver den ”bussiga” politikern, så var det faktiskt en hjälte som cyklade i snömodden! Dock inte jag, det är väl långt till Rute om man ska hinna till mjölket på cykel.” (Jonas Henriksson (C).

”När jag jobbade fackligt på 1980-talet var vi på Tofta. Två av den tidens ledande politiker talade om att det var viktigt att åka kollektivt. Jag frågade om de själva åkt så från Visby. Lätt generade svarade de nej. Ursäkten var att de skulle på annat håll senare.” (Ronnie Lundin, Fårö).

Och ”hjälten i snömodden”:

”Då jag, liksom ofta är fallet, hade diverse ärenden både på vägen dit och på hemvägen, så är kollektivt åkande sällan ett alternativ med nuvarande turlistor. Jag hoppas dock att vi under mandatperioden kan täta upp turerna för att göra det möjligt för fler att välja bussen.” (Johan Malmros (C).

Jag rekommenderade (vädjade) mina läsare att se ”Olegs barndom” på SVT Play.

Det är ännu inte för sent.

En politiker valde bort kollektivt åkande till och från Suderbys för att hinna hem till kvällsmjölkningen. En cyklade, eftersom han också hade andra ärenden att uträtta.

Men de övriga 148 politikerna, hade de också ”ärenden att uträtta?”

Förlåt, en åkte faktiskt buss, men vem vet jag inte.

bison.gotland@telia.com

Krönika

Så jobbar vi med nyheter