Krönika Det perfekta tidningsmordet. Dyrt kaffe med korv. Nya rekord, dåligt samvete. Vad pratar vi män om?

När jag i mitten av 60-talet flyttade till fastlandet och blev journalist på Aftonbladet var ett mord något ovanligt – och sensationellt. Tidningarna skickade sina reportrar och fotografer till platsen för dådet och det skrevs och det spekulerades. Löpsedlar och stigande upplagor. Vi reportrar raljerade cyniskt om ”det perfekta tidningsmordet”. Sommar, ung vacker kvinna mördas på känd badort, ingen gripen. Ett så kallat spaningsmord. Perfekt för tidningarnas upplagor, i synnerhet kvällspressens.

Idag mördas det så gott som dagligen. Pressen rapporterar naturligtvis, men med betydligt mindre bokstäver. Det ska till mord som fallet med Kim Wall på u-båten för att höja tidningarnas upplagor. 18-åring ihjälskjuten utanför restaurang i Malmö, Göteborg, Stockholm, Eskilstuna, Sundsvall... snart också Gotland?

Vem bryr sig?

Annons.

”Julmarknad i Garde vid Källingknuten. Många säljare. Kaffe och korv 123:-”. Är det inte väldigt dyrt? Och vilket himla besvär med växelpengar!

Fria Storsudrets nybildade fotbollslag FC SundreVamlingboHamraÖjaFide har beslutat lägga ner sin verksamhet.

Till lagets första träff på Burgsviks anrika fotbollsstadion kom drygt tio (11) unga män. Lagets tränare Sune ”Limpan” Fredriksson berättade att laget nästa år är anmält för spel i div.1 Storsudret, förutsatt att ytterligare minst ett lag anmäler sig så att man får någon att spela mot. Om inte, då blir det spel i Gotlandsserien div. 6. Stor entusiasm och applåder från spelarna.

Men när ”Limpan” berättade att laget nu ska börja träna kondition, minst en gång i veckan, protesterade spelarna högljutt och gick hem.

– Ska vi träna en massa kondition, då kommer vi ju inte orka att spela fotboll också! Jag siktar på att bli fotbollsproffs, inte maratonlöpare, förklarade Linus ”Bärs” Viklund,18.

– Inga som helst comments! sade en besviken ”Limpan” Fredriksson.

Vad har man samvetet till om det inte används?

Som vanligt kommer årets julhandel att slå alla rekord och i den rekordjakten deltar även jag. Samtidigt har 85 000 barn dött av svält och 12 miljoner befinner sig i akut hungersnöd i krigets Jemen. Så i år ska jag försöka att inte köpa en enda julklapp.

I mellandagskrönikan berättar jag hur det gick.

Kvinnor kan sitta och prata om allting. I timmar. Ett mysterium.

Just nu pågår ett sådant samtal i andra delen av rummet där jag sitter och skriver. De två kvinnorna tycks ha ett outtömligt förråd av samtalsämnen och de skrattar ofta. Vad de pratar om vet jag inte, jag har stängt av mina hörapparater.

Vi män ägnar oss inte åt sånt där småprat . I alla fall inte jag. Vi talar istället om... Ja, vad? Jag vet faktiskt inte.

Advent.

Jag har bakat pepparkakor.

bison.gotland@telia.com