10 TIPS: Så målar du om som ett proffs

Funderar du på att fräscha upp väggarna där hemma? Ta del av experten Susanne Gadebergs tips för att få bäst resultat.

28 maj 2017 08:00

Texten kommer från Houzz.se

 

Houzz-experten Susanne Gadeberg från Farvehuset Ikast delar med sig 10 av sina bästa råd för hur man får ett professionellt resultat och undviker att göra misstag när man målar om där hemma. “Att måla kräver planering. Jag brukar säga att ett bra underarbete är helt avgörande för slutresultatet,” säger Susanne.

1. Se på rummet som en helhet Du har bestämt dig för att dina väggar behöver en ny omgång färg. Men det kanske inte slutar där. Kom ihåg att se efter om färgen på lister, karmar och dörrar är avskavd – det kommer nämligen att bli extra synligt när väggarna är nymålade. Därför lönar det sig att se över alla ytor i rummet, även taket. “Oftast målas taket i en klassisk vit nyans men det är trist. Taket är ju en stor yta och färgen där påverkar absolut rummet som helhet. Om man ändrar takfärgen bara lite kan det göra stor skillnad, en ljus nyans kan till exempel öppna upp ett litet rum”, säger Susanne. Hon rekommenderar dock att man inte målar taket i samma färg som väggarna – om de inte är vita – eftersom det finns en risk att rummet då känns instängt.

2. Vilken sorts ljus är det i rummet? Ljusinsläppet har mycket stor betydelse för hur färgen uppfattas. Samma färg kan se helt annorlunda ut i ett rum med många fönster och massor av naturligt ljus jämfört med ett rum som nästan bara är upplyst av lampor. Därför är det en bra idé att se färgen i olika situationer, säger Susanne. Hon ger rådet att provmåla på en liten yta innan man börjar med det stora arbetet. De flesta återförsäljare erbjuder småburkar eller färgprover på papper, så att man kan se hur färgen ser ut innan man gör det slutgiltiga valet. “Om rummet är mörkt med lite ljusinsläpp är det lämpligt att inte välja en alltför mörk nyans. Mörka färger trycker ihop rummet och gör att det känns mindre,” säger Susanne.

3. Skapa personlighet i rummet med färg Allt måste inte alltid vara neutralt vitt. Rätt färg kan bidra till att ge rummet den stämning du önskar. “Vi har gått vidare från tiden då allt automatiskt skulle vara vitt, vitt, vitt. Folk har blivit modigare och vågar experimentera lite mer med färger. Just nu ser vi att speciellt naturfärger är populära, till exempel jordfärger och gröna nyanser som skapar lugn i rummet,” säger färgexperten. Du måste inte nödvändigtvis måla alla väggar i rummet. Genom att måla bara en eller två väggar kan du skapa mer liv i rummet och få det att verka större.

4. Vitt är inte bara vitt Om du ändå vill hålla dig till vitt, ska du komma ihåg att det finns oändligt många nyanser av vitt – och alla passar inte överallt. “Den vita färg som de flesta hemmamålare till sist fastnar för har en lite varmare nyans. De mest köpta vita färgerna är brutet vita. En riktigt kritvit färg kan verka för steril och få resten av rummet att se lite smutsigt ut. Ett bra råd är att titta på vilken färg fönsterkarmen har, och så matcha väggen med den,” säger Susanne.

5. Tänk på mer än bara färgen “Färg finns att få i massor av olika kvalitéer. Och det är en gammal myt att ju högre glans färgen har, desto hållbarare är den”, säger experten. “Färg av bra kvalité är lika hållbar oavsett om den är matt eller glansig. En nyhet är att måla med kalkfärg, som ger en mer rustik look.” Det gäller att överväga noga vilket uttryck och vilken struktur man vill ha i rummet som man ska måla om.

6. Förbered ytan När du har bestämt dig för vilken färg och glans du vill ha är du nästan klar att sätta igång. Men om du vill ha ett snyggt resultat måste du förbereda ytan som ska målas. Hur mycket underarbete som krävs är olika från väg till vägg. “Om väggen redan är målad räcker det att spackla eventuella hål och ta bort smuts och tapetrester. Om det är mycket smutsigt, eller om en rökare har använt rummet, bör man ge rummet en grundlig tvätt. Om väggen däremot är ny och putsad behövs en spärrande grund innan den målas. Annars suger väggen åt sig alltför mycket färg, och det vill man gärna slippa,” säger Susanne. Också på bart trä är det viktigt med en bra grundfärg, annars är det risk att kvistmärken och kåda tränger igenom färgen. När lister och dörrar som redan är målade ska få ny färg ska ytan slipas ned lite med sandpapper eller slipmaskin, så att den nya färgen fäster bra.

7. Täck golv och möbler Vattenbaserad färg rinner lätt och är – om man gör det omedelbart – lätt att torka av med en våt trasa om den droppar. När färgen väl har torkat kan den vara besvärligare att få bort. Därför råder Susanne att man täcker golv och möbler noga med plast; på det sättet slipper man en massa onödigt jobb. Om olyckan är framme finns det produkter som löser upp färgen, men det krävs en del arbete. Täck därför hellre ordentligt, och ställ ut allt som kan flyttas ut.

8. Använd bra redskap En kantpensel och en roller på ett förlängningsskaft (till de stora ytorna) är vad experten rekommenderar, när du ska måla väggen. Du behöver inte köpa nya penslar och rollers om du har använda hemma, men se till att de är helt rena. “Om du är bra på att sköta dina redskap, så kan de användas flera gånger. Men om penslarna inte är helt rena riskerar du irriterande smuts i målningen, och det kan man se på det färdiga resultatet. En bra idé för både nya och använda redskap är att skölja dem innan de används, så att all smuts och damm försvinner.”

9. Det hänger på tekniken När du börjar arbeta med väggen är det viktigt att du använder rätt teknik. Dåligt handlag syns på resultatet. “Rollern ska dras uppifrån och ner i långa rörelser. Om man gör på det sättet lägger sig färgen i ett jämnt lager och slutresultatet blir jämnt och slätt. Men om man rollar små ytor i taget kan resultatet bli små färgskillnader och ojämnheter”, säger experten, och fortsätter: “Man bör alltid måla kanterna med en pensel först, och innan du börjar med den stora rollern är det praktiskt att använda en 15-centimeters roller i övergången från penseldragen. Det jämnar ut, eftersom en pensel inte lägger på lika mycket färg som en roller.”

10. Låt färgen torka mellan lagren Många typer av färg kräver mer än en strykning. Vanligtvis står det på burken hur många strykningar som rekommenderas för ett täckande resultat, och hur länge färgen ska torka. Om du har valt en färg av bra kvalité är det som regel tillräckligt med två strykningar, och det är återigen viktigt att ta en paus mellan lagren. “Om du inte låter det torka mellan strykningarna, kommer det att synas på slutresultatet. Särskilt viktigt är det att lämna utrymme för torkning mellan grundfärg och färg, eftersom grundfärgens spärrande effekt blir sämre om den blandas med ny färg,” säger Susanne.

Så jobbar vi med nyheter
Maja Mortensen/Houzz.se