8 grundregler för att inreda som ett proffs

Experten Felicia Björklund ställer samman en checklista så att vi alla kan få en balanserad och snygg inredning.

16 april 2017 09:00

Texten kommer från Houzz.se

 

1. Planering Innan du sätter igång med ditt inredningsprojekt, planera som proffsen. Börja med en moodboard eller idébok där du samlar inspiration och tankar så att du kan bena ut alla val av material, färg och möbler. På så sätt kan du hitta din stil och projektets röda tråd, så att slutresultatet inte spretar för mycket.

Ta fram tygprover och annat så ser du tydligt vad som passar ihop och inte...

Att göra ett produktkollage må vara lite överkurs när du inreder ditt eget vardagsrum, men är något som alla inredare gör inför ett projekt.

2. Skippa väggen Att möblera utefter väggarna är ett vanligt förekommande fenomen i svenska hem. Försök att hitta alternativa lösningar, och flytta till exempel ut soffan och ställ den mitt i rummet. Det skapar en helt annan känsla.

Testa även att flytta ut skrivbordet en bit från väggen. Här får du översikt över rummet och det upplevs som mer rymligt och luftigt.

3. Satsa på bra belysning Belysning är A & O för att få en proffsig inredning. Visste du att du bör ha cirka 7 belysningskällor i ett och samma rum? Alla dessa skall dessutom fylla olika funktioner. Ett vanligt förekommande fel i svenska hem är att man har en alldeles för stark lampa som är tänkt att täcka flera olika behov, ofta mitt i rummet.

Med hjälp av belysning kan du skapa olika stämningar och dimensioner i ett rum. Färger upplevs olika i olika ljus, och det är också viktigt att kunna tillgodose alla årstider och dygnets alla timmar med rätt typ av belysning.

Även levande ljus räknas in som en belysningskälla.

4. Satsa stort Ett annat “problem” man ofta stöter på är att många underdimensionerar sina möbler och inredningsdetaljer. En stor maffig tavla som på bilden gör i detta fallet rummet, nästan på egen hand.

Att välja för liten matta, både under soffgruppen och matgruppen, är kanske ett av de vanligaste felen som görs när det skall inredas hemma. Det gör bara att inredningen känns tafatt och kall och känslan av att något saknas kommer hänga kvar oavsett hur mycket annat du lyckats med.

Häng inte upp dig på butikernas standardstorlekar. Passar inte de “normala” måtten till ditt rum så kan du måttbeställa. Idag finns det mängder av varianter som inte blir dyrare än butikens standardsortiment. Resultatet blir både snyggt och lyxigt!

5. Den röda tråden Ha klart för dig innan projektet påbörjas hur det skall hänga samman (se tips 1). Låt till exempel stolarnas gröna färg gå igen på en inredningsdetalj i ett annat rum, eller matcha snyggt med textilier i samma nyans.

En mjuk, pastellig färgskala står får detta rums röda tråd... Låt detta fortsätta i resten av bostadens rum.

Håll samman träslagen för ett genomtänkt inredningsprojekt. Genom att blanda alltför många träslag blir resultatet rörigt och förvirrande. Ett tips är att måla befintliga möbler, om ni har möbler i många olika träslag.

6. Detaljerna talar Välj personliga detaljer och låt vackra föremål stå framme. Böcker, flaskor, ljus, prydnadsföremål, blommor, foton… Skapa snygga stilleben och grupperingar på en hylla, sideboard, byrå eller liknande.

Med bara ett gäng stora möbler får rummet ingen känsla. Låt soffan få nya kuddar (ej standardkuddarna som tillhör vid köpet, utan testa gärna prydnadskuddar i annan färg, mönster och material), rama in en restaurangmeny och sätt upp i köket, och låt dina favoritböcker ligga framme på vardagsrumsbordet för gäster att bläddra i.

Låt detaljerna synas i hemmets alla rum. Tänk dock på att inte bara ställa upp föremålen på en rad, då ser det lätt stelt och opersonligt ut! Flytta runt tills du blir nöjd och jobba med djup och olika nivåer.

7. Lek med textilier Ös på med textilier av olika slag! Det ger ditt hem en varm och ombonad känsla och du kan ändra efter humör och årstid. Tänk more is more och använd dig av två överkast, flera gardinlängder och mjuka plädar för dig och dina gäster.

8. Färgsättning Sist men inte minst – tänk igenom din färgsättning noga. Använd dig av 60-30-10 regeln: ◾60% av rummet bör bestå av en grundfärg. Det är ofta väggar, golv, tak etc. ◾30% av rummet bör bestå av en sekundärfärg. Här passar det bra att få in de stora möblerna, såsom soffa och matta ◾10% av rummet färgsätter ni med 1-3 accentfärger, till exempel soffkuddar och en pläd

Låt din färgsättning bli ett lekfullt och personligt inslag. Varför inte måla en innerdörr för att knyta ihop färgskalan, eller måla alla fönsterfoder i samma ton som väggarna?

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa