8 misstag vi ofta gör så köket blir omysigt

Vill du ha ett hemtrevligt kök? Här är fallgroparna du bör undvika...

27 augusti 2017 09:35

Texten kommer från Houzz.se

 

Köket kan bli hemmets mysigaste rum – bara du undviker dödssynder som överdosering av kalla färger och brist på mjuka material. Nedan har vi listat 8 vanliga misstag som gör att köket blir omysigt.

Misstag 1. Vi belamrar alla ytor med prylar Du vet hur det är… Det som började med ett saltkar vid spisen blir plötsligt norra Europas största publika kryddsamling. Kvällstidningen på köksön bjuder in till ett berg av magasin som ska plöjas igenom vilket år som helst. Oreda och plotter i köket är aldrig mysigt – och kan dessutom resultera i färre arbetsytor.

Lösning: Ordning och reda behöver inte betyda trist, det kan faktiskt få köket att se mer inbjudande ut. En tumregel är att endast saker du använder ofta ska stå framme. Kanske har du en favoritkrydda som kan pryda köksbänken?

Tips: Enkla vågräta stänger längs väggen är ett lysande sätt att få bort saker från arbetsytorna. Du kan lätt nå föremålen, men de stör inte matlagningen. Bingo!

Misstag 2. Vi glömmer bort konst och böcker En vacker tavla och en samling böcker (skönlitteratur går lika bra som matlagningsböcker!) är saker man inter ser så ofta i svenska kök. Vi har helt enkelt inte en tanke på att den där underbara tavlan som inte får plats i vardagsrummet kan öka mysfaktorn i köket rejält. Köket är trots allt ett av de rum där vi spenderar mest tid, så varför inte göra det mer hemtrevligt?

Lösning: Sätt upp några hyllor, och vips blir favoritkokboken en dekoration i sig.

Tips: Det där med att hänga tavlor rakt är inte det allra lättaste, speciellt inte i ett kök. Sno stilen från denna coola Londonlya: ställ konstverken längs en hylla om det finns plats.

Misstag 3. Vi använder för mycket hårda material Kliniska, skinande kök ser visserligen fräscha ut – men särskilt mysiga kan man inte påstå att de är. Tänk på att balansera de klassiska hårda materialen med mjuka strukturer om du är ute efter den åtråvärda mysfaktorn. Tips: Mattor gör köksgolvet varmare att gå på om vintern. Uppskattas av både små och stora fötter…

Lösning: Även ett maskulint kök i mörka toner och hårda material, som det på bilden, kan lätt förbättras med rätt textiler. Vi älskar den sköna kuddhörnan!

Få detaljer ger så stort avtryck på ett rum som gardiner. De glöms ofta bort i kökssammanhang; och när det väl finns gardiner så är det ofta left-overs som hängs upp utan särskild eftertanke. Men om du vill att ditt kök ska se mer hemtrevligt ut är gardiner definitivt ett bra val.

Misstag 4. Vi väljer stolar efter utseende, inte bekvämlighet Ofta går stil före bekvämlighet när vi köper stolar till köket. Visst, skandinaviskt eleganta stolar är stilrena, men för att verkligen komma åt trivselkänslan finns det mer saker man kan göra när det gäller just stolar. Tänk till exempel vad något så litet som en pälspläd kan göra för köket som helhet!

Lösning: Den som säger att tyg inte hör hemma i köket har fel. Sköna, tygklädda stolar i starka färger är ett simpelt sätt att både sätta färg på köket och göra det mysigare.

Rundade stolar “mjukar upp” köket vilket gör att det blir mer hemtrevligt. Matcha dem gärna med vägg, bord och golv, som på bilden.

Misstag 5. Vi överdoserar kalla färger Skandinaver har en förkärlek för kalla toner, något som ibland manifesteras i köksinteriören. För att få rummet att kännas hemtrevligare krävs det dock inslag av varma färger. Tänk ljusgult, rött eller en varm nyans av grön, snarare än isblått.

Lösning: Om du inte har möjlighet att byta färgskala i hela rummet kan det vara en bra idé att sätta en varm prägel på åtminstone en möbel. Hur ljuvligt är inte detta köksskåp?

Det går att inreda med varma, starka färger utan att intrycket blir allt för kitschigt.

Misstag 6. Vi skippar tapeten En härlig tapet kan göra stor skillnad i ett rum och leder definitivt till högre myskänsla. Detta är dock något som ofta förbises när vi renoverar köket; antingen väljer vi en tråkigare lösning än just tapet, eller så väljer vi ett intetsägande mönster som gör varken till eller från.

Lösning: Våga lek med färger och mönster för den bästa effekten. Tänk på att i ett i övrigt ljust kök kan man kosta på sig en lite mörkare tapet som inramning.

Tips: Sno stilen och gör fönsterväggen trevligare med en söt tapet. Mönstret återkommer ovanför köksbordet, där en vit träpanel förhindrar eventuella matfläckar på tapeten.

Misstag 7. Vi struntar i mysbelysningen Effektiva ljuskällor är som bekant A och O i köket, men ofta glöms den varma belysningen bort helt och hållet. Vi fokuserar för mycket på kall, funktionell belysning som gör det lätt att arbeta i alla vrår. Men stämningsljus som skapar en gemytlig atmosfär råder det ofta brist på. Vem skulle inte föredra de här lamporna framför ett kliniskt lysrör?

Lösning: Det behöver inte vara svårare än att hänga två matchande lampor på vardera sida av köksbänkarna. Vi älskar de trendiga pendantlamporna!

Och vad hände förresten med stearinljusen? Från att ha varit ett naturligt inslag i våra kök för hundra år sedan tycks de ha vandrat vidare till vardagsrummet. Där de stannat. Då ingen annan ljuskälla förkroppsligar mysbelysning lika bra som stearinljuset, som dessutom är flyttbart, rekommenderar vi att ta tillbaka dem till köket!

Misstag 8. Vi har skåp istället för hyllor Köksskåp i all ära, men inte gör de köket gemytligare. Tvärtom så ger stängda vägghängda skåp ett stelt intryck – speciellt när de täcker flera väggar. Tips: Visa upp ditt finaste husgeråd på hyllor istället. Låt de där snygga muggarna du fick i present smycka köket, och gör det enkelt att få tag på det du behöver.

Lösning: Om du trots allt behöver skåp är luckor med glas ett utmärkt alternativ. De lurar ögat och får köket att se mer dynamiskt och välkomnande ut än vad vanliga skåp gör. Och det går såklart att hänga hyllplan vid sidan om.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa