Montelius: Var tredje smittad jobbar på restaurang

Var tredje gotlänning som smittats av covid-19 är restauranganställd. Nu planerar vården nya insatser för att minska smittspridningen.

Gotlands krögarförening efterlyser större hänsyn från restaurangbesökarna. Detta då flera smittade arbetar inom restaurangbranschen.

Gotlands krögarförening efterlyser större hänsyn från restaurangbesökarna. Detta då flera smittade arbetar inom restaurangbranschen.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gotland2020-07-24 09:23

Krogpersonal bör ses som en ny riskgrupp. Det konstaterar smittskyddsläkare Sven Montelius efter att ha sett närmare på vilka yrken de covid-smittade har. 

Totalt är 37 procent av de smittade restauranganställda, men i absoluta tal rör det sig inte om så många. Av 43 personer med konstaterad covid-19 på Gotland de senaste veckorna så arbetar 16 personer på flera olika restauranger.

– När vi har sett på de konstaterat smittade på Gotland så har vi noterat att de som jobbar i restaurang utgör en betydande andel av alla de smittade. För så många är det inte som jobbar inom restaurang på Gotland så att det är en naturlig andel, utan de är en riskgrupp som det verkar, säger Sven Montelius.

Vården planerar nya informationsinsatser, men det är inte aktuellt med krav på skyddsutrustning.

– Jag tror att det blir ganska svårt för restaurangpersonal att ha den utrustningen. Jag är inte heller övertygad om att den skulle göra så stor nytta där, säger Sven Montelius.

Gotlands krögarförening efterlyser större hänsyn från restaurangbesökarna. 

– Medlemmarna berättar att det är en utmaning att få allmänheten att undvika trängsel. En del har upplevt att gästerna har svårt att visa respekt, säger Magnus Larsson, ordförande för Gotlands krögarförening. 

Han driver också två Mc Donaldsrestauranger på Gotland.

– I min verksamhet har vi ingen smittad, säger han.

För närvarande vårdas tre personer för covid-19 på Visby lasarett. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!