BILDER: Så blev nya Östersol

Det var stolta, glada och peppade medarbetare, chefer och företrädare för region och byggföretag som på torsdagen visade upp det nybyggda äldreboendet i Katthammarsvik.

11 september 2014 15:17

–Det här är ett väldigt efterlängtat bygge, boende och arbetsplats, sa socialnämndens ordförande Hanna Westerén och beskrev vägen som "gropig" eftersom upphandlingen fick göras om.

Alf Johansson, regionens projektavdelning, påpekade att upphandling nummer två inte inneburit avkall på kvalitén och visade vid rundvandringen upp ett genomtänkt äldreboende. Köket har placerats centralt för bästa sociala samvaro. De ljusa rummen på 32 kvadratmeter har badrum med höj- och sänkbara handfat med greppkant, kylskåp, diskho och takskenor för taklift. Flera rum är förberedda för parboende.

David Taylor, socialförvaltningens planeringschef, tycker inte att äldreboendet i Katthammarsvik kan kallas för ett rikemansboende, trots att hyran är runt 6 000 kronor, eftersom bostadsbidrag utgår för dem som behöver. Verksamhetschefen Annette Lundborg berättade att inflyttningen till det fullbokade äldreboendet sker i början av oktober. Personalen, på varierande tjänstgöringsgrader, består av 22 kvinnor och 1 man. Maten tillagas på plats och ska företrädesvis vara närproducerad. Planer finns till och med på en egen huskatt. Annette Lundborg förespråkar öppenhet, blir något fel på äldreboendet som beskrivs ska bli "Gotlands bästa" ska man ha rätt att berätta, trots att boendet drivs i privat regi av Helsingborgbaserade vårdföretaget Kosmo.

–Nu är det upp till oss att visa att vi är ett jäkligt bra boende, avslutar Annette Lundborg.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa