"Det är som att tiden har stått stilla"

I Mästerby socken står ett närmare hundra år gammalt hus helt orört. Nu väljer personen som har ärvt det att sälja. "En genuint gammal fastighet", säger Charlie Siltberg, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

28 mars 2020 18:33

Exakt när huset byggdes är oklart men det byggnadsår som Skatteverket utgår ifrån är 1929. Mäklaren Charlie Siltberg framhäver dock att fastigheten förmodligen uppfördes tidigare än så och kallar det ett sekelskifteshus. 

När någon senast bodde i det 69 kvadratmeter stora huset kan mäklaren dock inte svara på, men han vet att det har använts som ett sommartorp.

– Det finns väldigt knapphändig information, säger han. 

Ägaren i sin tur har ärvt huset, men väljer nu alltså att sälja det till ett utgångspris på 575 000 kronor. Hur mycket prislappen kan komma att gå upp har Charlie Siltberg svårt att svara på, men han uttrycker att han är nöjd med intresset än så länge.

– Det är flera av de som har hört av sig som är intresserade av byggnadsvård. Det känns också på spekulanterna som att de kommer att behålla charmen i huset. Det är en otroligt välbevarad fastighet som är genuint gammal. Det är som att tiden har stått stilla där, säger Charlie Siltberg.

Att huset inte är sönderrenoverat och att inventarierna fortfarande finns kvar är det som gör fastigheten unik, menar mäklaren. Samtidigt säger han att den som tar över sekelskifteshuset bör vara beredd på att behöva göra en del renoveringsarbeten. Men Charlie Siltberg tror att många är ute efter just det.

– Det ligger i tiden att ta hand om sådana hus och bevara charmen.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist