Efter 25 år – nu säljs Hattstugan

Demensboendet i När grundades 1994. 25 år och en hel hög med priser och utmärkelser senare har ägarna nu beslutat sig för att sälja.

21 januari 2020 20:02

Pia Lindell och Jane Lindell Ljunggren startade Hattstugan i september 1994. Systrarna har drivit demensboendet i När sedan dess och i fjol firade man 25-årsjubileum med öppet hus och kaffekalas.

Men nu går en era mot sitt slut –  systrarna har beslutat sig för att sälja.

– Vi ska försöka gå i pension och sådana här saker måste man börja med i tid, berättar Jane Lindell Ljunggren, delägare och verksamhetschef.

Förhoppningen är nu att hitta en ny aktör som vill driva verksamheten vidare.

– Det står och stampar lite. Inom kort ska vi fatta beslut om vi ska ta hjälp av mäklare eller inte och vi har ännu inte lagt ut något objekt till försäljning. Så om försäljningen har jag inget konkret att säga, men vi hoppas på napp före sommaren.

 

Det är ett flerfaldigt prisbelönt demensboende som ska säljas. Demensföreningens utmärkelsen "Sveriges bästa demensboende 2007" och Äldreomsorgens Värdegrundspris 2009 är bara två exempel på utmärkelser som Hattstugan tagit emot.

Även gruppboendets grundare och chefer har fått stor uppskattning för arbetet. 2013 röstade GT:s läsare fram Jane Lindell Ljunggren till Årets Gotlänning. Utöver det har hon mottagit Solstickepriset (2016) och medverkat som expert i SVT-serien "Sveriges bästa äldreboende".

– Vi är väldigt ödmjuka inför detta. Egentligen kan vi inte förstå att Hattstugan har blivit så här känd, säger Jane Lindell Ljunggren.

Vad har ni gjort som varit så bra, tror du?

– Vi har fortsatt våga utvecklas hela tiden, vågat testa nya metoder och varit vetgiriga. Där har alla velat bidra hela tiden, vi har varit ett fantastiskt team och att vi har lyckas bidra till demensvården på Gotland och i Sverige är otroligt kul, säger Jane Lindell Ljunggren, och fortsätter:

– De här 25 åren har varit otroliga. Det har varit en fantastisk resa.

Hur känns det att den snart är över?

– Beslutet att sälja känns himla bra faktiskt. Det har varit fantastiska år, men allt har en början och ett slut. Försäljningen får ta den tid det tar, det vore bara fantastiskt roligt om någon ville ta över, säger Jane Lindell Ljunggren.

På frågan om vad hon – som i 25 år haft jour dygnet runt – ska göra härnäst blir svaret:

– Jag ställer gärna upp och fortsätter jobba. Dygnet runt-jouren ser jag gärna att någon annan kan ta, haha. Men att fortsätta jobba i en lite friare roll hade jag bara tyckt varit roligt, säger Jane Lindell Ljunggren.

Så jobbar vi med nyheter