Hej där... Edvin Holm, graffitikonstnär

Bo Bra har intervjuat graffitikonstnären Edvin Holm om hans konst.

21 januari 2015 10:42

Kan man göra en graffitimålning själv hemma?

– Jag uppmuntrar alla att pröva, men man bör tänka igenom allt noga innan man sätter igång.

Vilken typ av färg ska man ha?

– Använd helst konstnärsfärg för graffiti. Det finns vattenbaserade sådana som inte avger så starka gaser. Fundera på vilken typ av munstycke du vill ha till sprayen, de ger olika effekter.

Vad ska man tänka på innan man sätter igång?

–  Om du inte är van graffitimålare så är en bra idé att börja med en skiss. Då kan du utgå från den och rita upp målningen på väggen innan du börjar. Sprayfärg sprider sig. Täck in så mycket som möjligt med till exempel täckpapp eller plast och bred maskeringstejp. Använd munskydd och skyddsglasögon. Öppna fönster men täck för ventiler, annars riskerar du att färgdammet sprids den vägen. Tänk på att färgen fastnar i kläder. Testa gärna innan du börjar, till exempel på en spånskiva utomhus.

Finns det något enklare sätt att göra en graffiti?

– Man kan använda pensel och akrylfärg och i stället måla bilden på ett liknande sätt. Man kan också spraya eller måla bilden med hjälp av schabloner.

Var kan man få fler tips och idéer?

– Fråga personal i butiker som säljer den här typen av produkter, eller anlita en van graffitimålare. På nätet finns mycket inspiration att hämta. När jag själv började måla för 15 år sedan var det Per-Olof Sännås bok Graffiti – ett gäng hip hopare och deras konst som jag plankade, efter det har jag fortsatt måla och utveckla min egen stil.

Så jobbar vi med nyheter